31 května 2012

Asie dnes: Na včerejší kocovinu z EUR neexistuje žádný lék


Andrew Robinson

Kocovinu z včerejšího propadu EUR nemohla asijská seance vyléčit, rizikové měny si spokojeně hověly poblíž včerejších minim. Pokud jde o včerejšek, veškeré náznaky odrazu/korekce si našly řadu ochotných prodejců.
Japonská průmyslová výroba zaznamenala meziměsíční nárůst o 0,2 %, což je méně, než se předpokládalo, a pomalejší meziroční nárůst o 13,4 % (tento výsledek stále ještě zkresluje vliv živelní pohromy z března 2011), a odráží tak slabší globální sentiment. Dopad prací na obnově země po zemětřesení v japonské ekonomice slábne a neobjevuje se nic, co by jej nahradilo. Nepomáhá ani silnější JPY, který dnes ráno vystoupal vůči dolaru na svou nejvyšší úroveň od poloviny února. Tento pohyb znovu přiměl japonského ministra financí D. Azumiho k obvyklým komentářům, a tak můžeme na příštím zasedání BoJ (15. června) očekávat intenzivnější diskusi o dalším kvantitativním uvolňování ve střednědobém výhledu, pokud by tento trend pokračoval.
Dnes zveřejněné makroekonomické údaje přinesly další důkaz o dvourychlostní povaze australské ekonomiky. Investice do těžebního sektoru pokračovaly svižným tempem. V prvním čtvrtletí došlo k prudkému nárůstu kapitálových výdajů, když investiční výdaje soukromých subjektů vzrostly mezikvartálně o 6,1 %, což je podstatně víc než konsenzuálně odhadovaná 4,0 % a představuje to velmi silné zotavení z -0,3 % zaznamenaných v posledním čtvrtletí roku 2011. Naproti tomu počet vydaných stavebních povolení již podruhé za tři měsíce poklesl, přičemž v dubnu byl zaznamenám pokles o překvapivých 8,7 % meziměsíčně a oproti situaci před rokem to znamená pokles o mohutných 24,1 %. AUD se po zveřejnění těchto údajů oproti USD obchodoval na šestiměsíčních minimech. Prozatím se ovšem nepropadl nikam dál.
EUR se vzhledem k rostoucím obavám týkajícím se španělských bank a evropského bankovního systému obecně včera nadále oslabovalo. Místy docházelo k drobným odrazům, což souviselo s průnikem informací, že Evropská komise údajně „předpokládá“ využití evropského záchranného fondu ESM přímo pro banky, nikoli pro jednotlivé národní vlády, ale jakmile bylo zřejmé, že Komise nemá na realizaci takové myšlenky ani pravomoc ani prostředky, trend se znovu obrátil směrem dolů. S postupujícím časem se stala normou nová minima roku 2012. Po USD zůstává ve vztahu k ostatním měnám stále slušná poptávka a zdá se, že USD nahrávají i vyrovnávací toky v souvislosti s koncem měsíce. Švédská koruna posílila své postavení bezpečné měny; podpořilo ji solidní HDP za 1. čtvrtletí i údaje o běžném účtu platební bilance.
Jediným údajem zveřejňovaným v USA byly rozjednané prodeje domů za duben, které byly vcelku nevýrazné a zaznamenaly pokles o 5,5 % meziměsíčně, což oproti údajům za stejné období vloni znamenalo zpomalení o 14,7 %. Tyto údaje a evropské obavy stačily na to, aby Wall Street přišla o všechny svoje úterní zisky. DJIA poklesl o 1,28 %, S&P o 1,43 % a Nasdaq o 1,17 %.

0 komentářů: