17 dubna 2012

Zápis ze zasedání RBA naznačuje, že před jakýmkoli snížením úrokových sazeb vyčkává banka na zprávu o inflaci

17. 04. 2012

Zlatým hřebem asijské seance bylo dnes zveřejnění zápisu z dubnového zasedání, který nabídl další vhled do úvah centrální banky o australské ekonomice a politice úrokových sazeb.

Půdu pro květnové zasedání připravila RBA diskuzemi o možnosti snížení úrokových sazeb – bude-li to nutné na základě údajů o inflaci v prvním čtvrtletí. Stejně jako v prohlášení, které následovalo po zasedání, uvedli členové, že před jakýmkoli snižováním sazeb je nutné počkat si na údaje o inflaci, i když nižší odhady růstu a poptávky budou mít pravděpodobně na inflační prostředí pozitivní vliv. RBA uznala existenci značných rozdílů mezi jednotlivými odvětvími ekonomiky, zejména špatnou situaci na trhu s bydlením a stavebnictví. Banka také naznačila, že z hlediska zaměstnanosti na tom ekonomika může být hůř, než vypovídá základní míra nezaměstnanosti a očekávaná míra účasti na pracovním trhu – tyto obavy vyvolává pokles odpracovaných hodin. RBA také uvedla, že AUD zůstává silný i přes snížení rozdílů mezi vývozními a dovozními cenami (terms of trade). AUD na to zareagoval jen omezeně poklesem 10 až 15 bodů oproti svému americkému protějšku a 20bodovým posílením vůči AUDNZD.

Jinde ve světě oznámila Čína v březnu pokles přímých zahraničních investic již pátý měsíc  za sebou. Podle ministerstva obchodu zpomalil příliv investic do Číny meziročně o 6,1 % na 11,76 mld. USD – v únoru byl zaznamenán pokles o 0,9 %. V prvním čtvrtletí roku 2012 činil celkový objem investic 29,5 mld. USD, o 2,8 % méně než ve srovnatelném období roku 2011.

Když už jsme u Číny, čínský státní úřad pro správu devizových rezerv (SAFE) oznámil další změnu devizových pravidel spočívající v uvolnění předpisů týkajících se čistých otevřených pozic; krátké pozice v USD jsou nyní povolené. Toto opatření by mělo pro obousměrný trh zajistit více likvidity. Vzhledem k tomu, že se veze na vlně víkendového rozšiřování denního pásma obchodování, pravděpodobně podpoří obousměrnou aktivitu v oblasti obchodování v jüanech v pevninské Číně i za jejími hranicemi.

Měnový pár EURUSD při včerejším evropském obchodování jednou krátce spadl pod klíčovou úroveň 1,30 – a to bylo vše. Následný těžkopádný vzestup donutil investory s krátkými pozicemi – kteří očekávali další propad – k ústupu. Po celý zbytek seance tento měnový pár stabilně šplhal vzhůru. Problémy se zadlužením periferních států EU přetrvávají; výnosy se španělských dluhopisů opět vzrostly na více než 6 %.

Makrodata z USA byla smíšená, maloobchodní prodej vzrostl o solidních 0,8 % meziměsíčně, mimo aut a plynu o 0,7 % meziměsíčně, index podnikatelské nálady státu NY se však znovu přiblížil úrovni nulové expanze/kontrakce s hodnotou 6,56 (v minulém měsíci to bylo 20,21). Dílčí indexy signalizovaly stagnující počet nových objednávek na úrovni 6,48, zatímco zaměstnanost vzrostla na cyklické maximum 19,28. Zaplacené ceny byly nejvyšší za uplynulé čtyři měsíce, i když počet dodávek prudce klesl. Podnikové zásoby přesně odpovídaly prognózám, ovšem index ceny rezidenčních nemovitostí NAHB v dubnu poklesl z 28 na 25.

0 komentářů: