19 dubna 2012

Spekulace o dalším uvolňování v Číně podporují v Asii riziko


Andrew Robinson
19. 04. 2012

Na začátku asijské seance se vynořily další spekulace o tom, že se Čína chystá přistoupit k uvolnění měnové politiky, což vytvořilo solidní základnu pro riziko. Tyto spekulace vycházejí ze zprávy tiskové agentury Xinhua, ve které se „oznamuje“ (podle nejmenovaného úředníka centrální banky), že se centrální banka chystá zvýšit reverzní repo operace a snížit požadovaný poměr rezerv, aby uvolnila likviditu. V souladu s tendencí k uvolňování měnové politiky, která je v platnosti od konce roku 2011, dodal: „Přijmeme komplexní a účinná opatření, abychom mohli v příhodnou dobu a příhodným tempem provést rychlou úpravu politiky a tím zajistit trvalý a přiměřený růst, pokud je o peněžní zásobu a úvěry, udržet likviditu bankovního systému na rozumné úrovni a podpořit stabilní a relativně rychlý hospodářský růst.“ Toto oznámení přichází navzdory tomu, že data z minulého týdne ukazují na to, že v březnu došlo ke zvýšení objemu bankovních půjček a k růstu celkové peněžní zásoby M2 na tříměsíční maxima.

Kromě spekulací ohledně Číny se pozornost soustředila na Japonsko, zejména na obchodní bilanci za březen a vystoupení guvernéra BoJ M. Širakawy. V březnu byl zaznamenán další schodek, ale mnohem nižší, než trh předpokládal. Vývoz se poprvé za šest měsíců neočekávaně obrátil do plusu, když meziročně vzrostl o 5,9 %, avšak vysoké náklady na energie způsobily meziroční nárůst dovozu o 10,5 %, což mělo za následek deficit ve výši 82,6 mld. JPY (po přebytku ve výši 29,4 mld. JPY v předchozím měsíci činily konsenzuální odhady -223,2 mld. JPY). Vzhledem k poptávce po automobilech byl vývoz do USA impozantní, zatímco vývoz do Číny byl slabý, když po propadu o 13,9 % v předchozím měsíci klesl tentokrát o 5,9 %.

Guvernér BoJ M. Širakawa řekl totéž, co včera viceguvernér, když prohlásil, že BoJ je skutečně odhodlána k rozsáhlému uvolnění měnové politiky, a upozornil, že pokud centrální banka svým slibům nedostojí, oslabí to důvěru veřejnosti ve státní instituce. Dodal, že než dojde k dalšímu zlepšení, bude se globální ekonomika muset vypořádat s mnoha dalšími obtížnými úkoly, a znovu zdůraznil, že měnová politika musí brát na zřetel nejen inflaci, ale také finanční nerovnováhu (zářným příkladem čehož je Evropa). Reakce USDJPY nebyla sice tak silná jako včera, ale stačilo to dnes k tomu, aby JPY zůstal pod pokličkou. Další významné zasedání BoJ proběhne 27. dubna.

Trhem včera zahýbala GBP v reakci na zdravější údaje o nezaměstnanosti a méně holubičímu zápisu ze zasedání BoE, které dalo impuls k posilování. Počet žadatelů o dávky v nezaměstnanosti se po dolů revidovaných 4,9 % v předchozím měsíci snížil v březnu na 4,9 %, rovněž poklesla i míra nezaměstnanosti ILO za období tří měsíců do února, a to z 8,4 % na 8,3 %. Zápis z posledního zasedání BoE ukázal, že arciholubice A. Posen již netrvá na dalším kvantitativním uvolňování, zato se ale diskutovalo o znepokojující povaze aktuálního tempa růstu. Připomínáme, že A. Posen vystoupí se svými stanovisky v průběhu dneška, takže se s posunem v jeho postoji budeme moci blíže seznámit.

Naproti tomu EUR se vůči dolaru propadlo až k úrovním kolem 1,3050, jelikož se pod tlak dostal španělský akciový trh a J. Weidmann z ECB hovořil o omezeních v programu odkupu dluhopisů ze strany ECB a nevidí důvod jednat o třetí vlně dlouhodobějších refinančních operací (LTRO). Pár EURGBP se v důsledku toho propadl na svou nejnižší úroveň od konce srpna 2010. V USA nebyla zveřejněna žádná makrodata, takže se Wall Street horko těžko snažil udržet si včerejší pozitivní momentum, a nevýrazné zisky předních technologických společností IBM a Intel tak dávaly důvod k vybírání zisků.

0 komentářů: