10 dubna 2012

Sázka Nokie na Microsoft - vysoké riziko, nízká návratnost?

06.  04. 2012
Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

Pro společnost Nokia byl rok 2011 příšerný, což se vlastně dá říct i o letech 2008, 2009 a 2010. Do konce roku 2011 oslabila Nokia na poli smartphonů z počátečních 50 procent na pouhých 16 procent. Teď se firma snaží získat zpět svou dominanci z doby před rokem 2008 a vsází všechny své žetony na nový operační systém Windows Phone, který - řekněme to na rovinu - byl už jednou strašným zklamáním.

Nokia v zoufalství přistoupila (jak sama přiznává) na strategické partnerství s Microsoftem, aby tak mohly obě firmy těžit ze vzájemné spolupráce. Nokia uvede novou řadu svých smartphonů s operačním systémem Windows Phone, zatímco Microsoft bude těžit z toho, že má výrobního partnera, který bude intenzivně propagovat jeho novou platformu Windows Phone.

A v čem se vlastně nový Windows Phone od starších verzí liší? Kritici si vesměs nový software pochvalují. Už Windows Phone 7.5 kolem sebe vyvolal humbuk a upgrade na Windows Phone 8 (WP8) nazvaný “Apollo” má být velkolepý. Důvodem je také chystané uvedení systému Windows 8 pro osobní počítače a tablety, který má být kompatibilní s WP8. Očekává se, že bude k dispozici na konci roku 2012. Jak už jsem psal dříve, integrovaná řada Microsoft Windows 8 (Windows 8 a WP8) by měla oslovit masy uživatelů. 

Nokia bude mít oproti konkurenci dočasnou výhodu, protože má systém Windows Phone jako první (což výhodu nemusí nutně znamenat). “Špatnou zprávou” pro Nokii a dobrou zprávou pro Microsoft je, že software WP8 hodlají používat i ostatní výrobci, jako třeba Samsung, HTC, Sony a další. To udělá z platformy WP8 přeplněné místo, a Nokia by se z jeho bran mohla dostat jako první.

Pokud WP8 a Windows 8 neuspějí, Nokia bude mít velký problém, protože vsadila většinu svých peněz na telefony s Windows a kolují zvěsti, že i na tablety s Windows 8. Pokud bude Windows 8 úspěšný, strhne na sebe velkou vlnu pozornosti (což už se stalo) od jiných výrobců. S tím, jak naroste konkurence nabízející WP8, by mohla být Nokia odstavena na druhou kolej. 

Můj názor na celou věc: Nokia potřebuje, aby WP8 a Windows 8 uspěly. Ovšem s rostoucím úspěchem WP8 a Windows 8 bude Nokia čelit větší konkurenci. 

Ať uděláš, co uděláš, vždy to bude špatně...

1 komentářů:

Eksari řekl(a)...

wp8 možná zvviditelní Nokii a hlavně upraví její špatnou reputaci. Nokie nyni nemá kvalitni,funkční managerský tel. I když to tvrdí s Lumii 800. Věřím,že část trhu získá ale už nikdy nebude tam,kde byla. Spolehlivá,kvalitni značka. WP8 určitě nebude vzhledem k původu vzorový produkt bezchybnosti.