05 dubna 2012

Před velikonočními svátky zaznamenaly rizikové měny v Asii mírné oživení


Celkovou chuť k riziku určoval v Asii ve čtvrtek šanghajský kompozitní index, který na počátku seance vyšplhal do černých čísel. EUR a rizikové měny tak lehce posílily. Index Nikkei byl v defenzívě – po včerejším propadu zpět pod hladinu 10 000 nadále ztrácel. Tento vývoj poznamenal v průběhu seance i USDJPY a ostatní měnové páry s JPY.

Index nákupních manažerů HSBC mimo zpracovatelský sektor v Číně v březnu mírně oslabil z 53,9 na 53,3, ale na celkové hladiny měn to vliv nemělo.

Včerejší dění se opět točilo kolem Evropy, kde proběhla slabá aukce španělských dluhopisů (jejichž výnosy se dostaly zpět na úrovně před vlnou dlouhodobých refinančních operací (LTRO) a CDS se vyšplhaly na listopadovou hladinu). EUR tak ztratilo půdu pod nohama a vůči USD se propadlo na 3týdenní minimum. Alespoň trochu realismu prokázal španělský premiér M. Rajoy, když včera řekl svým příznivcům, že „Španělsko se nachází v extrémně obtížné, opakuji, extrémně obtížné ekonomické situaci a každý, kdo to nechce chápat, klame sám sebe.“

ECB ponechala včera klíčové úrokové sazby beze změny na úrovni 1,0 %, přičemž prezident ECB M. Draghi zvažoval inflační rizika jak směrem nahoru, tak dolů a zopakoval své obavy o výhled ekonomického růstu eurozóny. K tomuto tématu ještě uvedl, že hovory o ukončení (LTRO) jsou předčasné, což prozatím platí o hovorech o odklonu od akomodativní politiky obecně. Předpokládané pseudokvantitativní uvolňování a po delší dobu snadno dostupná likvidita zvýšily tlak na EUR.

Co se týče USA, březnový průzkum ISM mimo zpracovatelský sektor klesl o 1,3 body na 56,0, ale složka zaměstnanosti se zvedla na 56,7, z čehož lze usuzovat, že zlepšení na trhu práce ještě nedosáhlo svého vrcholu. Dalo to také podnět k další debatě o možném slušném výsledku počtu pracovních míst mimo zemědělství v pátek. Změna počtu pracovních míst dle zprávy ADP mírně přesáhla konsenzus, když vzrostla o 209 tis. oproti +206 tis., nicméně nedosáhla 230 tis. z předešlého měsíce.

0 komentářů: