11 dubna 2012

Jste hodnotový investor? Zkuste si náš test


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

10. 04. 2012


Nedávno jsme psali, jak “mechanicky” najít hodnotové akcie. A zatímco identifikovat hodnotové akcie je celkem jednoduché, mnohem obtížnější je stát se tzv. hodnotovým investorem. Níže najdete seznam a pár vysvětlivek, jak se z obyčejného investora stát hodnotovým investorem.



Musíte:
- mít nezávislé myšlení
- nemíchat emoce a peníze
- být disciplinovaný a trpělivý
- se zajímat o samotný proces hledání a nejen o výsledky, protože cenu akcií nemůžete ovlivnit
- znát základy oceňování
- se oprostit od přílišné sebejistoty
- myslet jako majitel firmy
- myslet na všechny odváděné daně a výslednou částku (nejen na tu relativní, před zdaněním a před započítáním nákladů)
- rozumět rozdílu mezi skutečným a statistickým rizikem
- porozumět dané firmě a jejímu byznysu
- umět stanovit prodejní a nákupní cenu u dané investice
- se umět radovat, i když akciový trh klesá
Musíte myslet nezávisle na trhu. Pokud po důkladné analýze společnosti a jejího byznysu uvěříte, že má její akcie hodnotu 10 dolarů, tak bez ohledu na to, co říká trh, věřte, že hodnota akcie je 10 dolarů. Pak si můžete říkat, že vaše myšlení je nezávislé. Znamená to také, že máte své vlastní požadavky na návratnost a nezajímá vás to, jaké požadavky na návratnost má trh. Musíte si občas zvyknout na to, že jdete proti proudu. I když je to pro vaši psychiku velmi obtížné.

Stanovení hodnoty akcie
Myslím si, že většina lidí dokáže určit rozumnou cenu za malý soukromý podnik. Vezměte si soukromou společnost, která za rok vydělá 100 dolarů, s 5procentní vidinou dlouhodobého růstu a byznys modelem, kterému rozumíte. Většina lidí bude schopná nasadit na danou společnost svou vlastní rozumnou cenu. Například 3000 dolarů by pro vás mohlo být až moc, zatímco 600 dolarů bude výhodná koupě. Cokoliv mezi tím by mohlo spadat do šedé zóny. Proto byste měli být schopní určit u budoucí investice její nákupní a prodejní cenu. A pokud se vám to nepodaří, nenakupujte bez rozmyslu.

Tzv. hodnotový investor si nemyslí, že by se riziko dalo vyjádřit jako pohyb cen akcií. Pro hodnotového investora jsou beta a standardní odchylka jen bezvýznamné veličiny. Pokud by k vám domů chodil každý den člověk, který by chtěl koupit váš dům, považovali byste za větší riziko, pokud by se jeho nabídky lišily den po dni více a více? Jediné riziko, kterému hodnotový investor čelí, je neustálý ekonomický pokles jeho investice, v tomto případě jeho/jejího domu. Třeba stavba dálničního nadjezdu nad vaším domem je pro jeho vlastní hodnotu rozhodně výrazné ekonomické riziko.

U hodnotové investice nemusí nutně platit, že všechny vaše investice musí mít poměr P/E například pod číslem 10. Hodnotový investor vloží své peníze do firem, které se oproti své vlastní hodnotě obchodují s výraznou slevou. Hodnota firmy je však dost velká na to, aby investora ochránila i tehdy, pokud se v ocenění dané společnosti spletl. Tomu říkáme bezpečností rezerva, která je u hodnotových investic základním stavebním kamenem. U některých firem bude potřeba vyšší sleva, a to v závislosti na samotné firmě a jejím byznys modelu. Toto už bude záležet především na znalostech investora.

Dám vám příklad. Pokud bych kupoval akcie pojišťovací společnosti, chtěl bych mnohem vyšší slevu, než při nákupu akcií potravinového řetězce. To proto, že byznys modelu potravinových firem rozumím. Většina lidí, včetně mě, do pojišťoven nevidí. A nebo jen nedokáže správně ocenit současný pojišťovací byznys. Pokud nedokážete správně ocenit firmu nebo její byznys, nejspíše je to proto, že jí nerozumíte a neměli byste se ani pokoušet do ní investovat.

Musíte být trpělivý a počkat na tu správnou investici v ten správný čas. To, že máte stále investováno 100 procent, obvykle neznamená, že jste hodnotový investor. Jiná situace je, pokud umíte najít podhodnocené akcie na jakémkoliv trhu. To je však obtížné i pro ty nejlepší hodnotové investory.

Ale tou nejdůležitější zkouškou pro hodnotového investora je toto: Radujete se i tehdy, pokud trh klesá! Podle mě je právě toto závěrečný test pro každého hodnotového investora. Když trhy klesají, umíte vybrat investici za nižší cenu, než by se vám povedlo předtím. A to je přece fantastické. Platí tady stejná zásada, jako při slevách v obchodním domě: čím nižší cena, tím lépe. Musíte ale vědět, co kupujete.

0 komentářů: