12 dubna 2012

AUD po zveřejnění velmi příznivé zprávy o změně zaměstnanosti posiluje


Andrew Robinson
12. 04. 2012

Austrálie v průběhu obchodování na asijských burzách zveřejnila poměrně ohromující zprávu o vývoji zaměstnanosti, která vyvolala sentiment více nakloněný riziku, jenž přetrval až do konce obchodování.

V Austrálii vzniklo v březnu přibližně 44 tis. pracovních míst a tento výsledek zdaleka překonal konsenzem původně očekávaný nárůst o 6,5 tis. Skutečná čísla zdaleka překonala i nejoptimističtější prognózy a představují vůči únorovému propadu o 15,4 tis. zásadní obrat. Nová pracovní místa vznikla jak u pozic na plný úvazek, tak i u pozic na částečný úvazek, přičemž příspěvek první skupiny k celkovému výsledku byl 15,8 tis. a u pracovních míst na částečný úvazek to bylo 28,2 tis. Míra nezaměstnanosti však zůstala i přes prudký nárůst počtu pracovních míst beze změny na úrovni 5,2 %, ačkoli míra účasti na trhu práce se zvýšila z 65,2 % na 65,4 %. Ve čtvrtletním srovnání australská ekonomika vytvořila 27 tis. nových pracovních míst, což je nejlepší čtvrtletní výsledek od 1. čtvrtletí loňského roku.

Příznivá data samozřejmě oživila debatu týkající se dalších kroků RBA a toho, zda je nutné pokračovat ve stimulačních opatřeních. I když RBA prohlásila, že rozhodnutí o dalším nastavení úrokových sazeb se bude odvíjet především od nejbližších zveřejněných údajů o vývoji spotřebitelských cen (24. dubna), silný trh práce nelze ponechat bez povšimnutí. Trhy swapových sazeb OIS již nyní do ceny započítávají 79% pravděpodobnost, že RBA na svém příštím zasedání oznámí snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů, přičemž před zveřejněním výše uvedených údajů to bylo 90 %. AUD zaznamenal cenovou mezeru směrem vzhůru a průběžně posilovat až na úroveň 9denního maxima.

Japonská velkoobchodní inflace měřená cenami domácího zboží nakupovaného firmami v březnu vzrostla a meziměsíčně zrychlila o 0,6 %, což představuje dvojnásobek původních očekávání trhu a ve srovnání s 0,2 % zaznamenanými v minulém měsíci se jedná o nárůst. Tento vzestup byl žel spíše důsledkem vyšších cen energie a prudkého propadu JPY než růstu domácí poptávky. Guvernér Bank of Japan M. Širakawa mezitím uvedl, že přestože se její výkon nemění, vykazuje japonská ekonomika známky oživení. Zdůraznil, že BoJ bude i nadále prosazovat „výrazné“ uvolňování měnové politiky. Tyto komentáře s USDJPY nijak nehnuly.

Na začátku obchodní seance vystoupila viceprezidentka Fedu J. Yellenová, aby podpořila současnou „vysoce akomodativní“ politiku Fedu, když se ukázalo, že se Fedu nedaří dosáhnout maximálního cíle zaměstnanosti s inflací na úrovni 2 % cílové hodnoty Fedu nebo níže. Dále dodala, že další uvolňování „by mohlo být opodstatněné, pokud by oživení postupovalo pomaleji, než se očekává, kdežto výrazné zrychlení oživení by si mohlo vyžádat dřívější zahájení procesu posilování měnové politiky, než FOMC v současnosti předpokládá.“ Na základě tohoto komentáře došlo v průběhu seance k ústupu od rizika.

Včerejší obchodní seanci charakterizovala určitá nerozhodnost; měnové páry se pohybovaly sem a tam, avšak obchodování zakončily většinou beze změny. Co se týká Španělska, výnosy španělských dluhopisů zprvu překročily 6 %, ale pak přece jen trochu klesly, přestože španělská průmyslová výroba byla nejslabší od listopadu roku 2009. EURUSD nicméně dokázal najít podporu a během dne zamířil o něco výše. Taktéž GBPUSD našel podporu a vyšvihl se na osmidenní maximum. CAD se navzdory nárůstu kanadské započaté výstavby spíše prodával.

0 komentářů: