08 března 2012

Horší celkové údaje o zaměstnanosti v Austrálii tlačí AUD, aspoň zpočátku, dolů


Andrew Robinson

První z dnešních oznámení centrálních bank o úrokových sazbách přišlo na začátku asijské seance, když RBNZ ponechala dle očekávání oficiální sazbu beze změny na 2,5 %. Ve svých komentářích po tomto oznámení však guvernér RBNZ A. Bollard poukázal na zlepšení v některých segmentech domácí ekonomiky a na lepší globální výhled, zároveň ale poznamenal, že nedávné posilování NZD by mohlo cyklus zpřísňování měnové politiky oddálit. To stačilo k tomu, aby NZD spadl ze svých počátečních maxim a po zbytek seance se obecně obchodoval na nižších úrovních.

Trhem zahýbala zpráva o australské zaměstnanosti, jelikož celková změna zaměstnanosti vykázala v únoru ztrátu 15,4 tis. pracovních míst, což je mnohem horší výsledek než nízkých konsenzuálních 5,0 tis. (i když rozpětí prognóz bylo extrémně široké). Skokovou reakcí byl propad AUDUSD o 40 bodů, ke kterému přispěl i mírný nárůst nezaměstnanosti z 5,1 % na 5,2 % (a nepatrný pokles míry účasti na trhu práce z 65,3 % na 65,2 %), jenž potvrdil tendenci k oslabování. Všechna pracovní místa, o která ekonomika přišla, se však řadí do kategorie částečných úvazků; plné pracovní úvazky skončily v únoru na nule, a tak jsme byli svědky 20-30bodového odrazu od minim a obchodování ve středu pásma, než v době psaní tohoto článku nastal rychlý hon na stoplossy nad úrovní 1,06.

Množství údajů z Japonska přineslo mj. revizi konečných mezikvartálních údajů o HDP za čtvrté čtvrtletí směrem nahoru z -0,6 % na -0,2 %, přičemž ke zlepšení přispěly především vyšší kapitálové výdaje. Na druhou stranu Japonsko v lednu zaznamenalo rekordní schodek běžného účtu platební bilance, který se z přebytku 303,5 mld. JPY dostal do deficitu 437,3 mld. JPY. Jedenácté meziměsíční zhoršení v řadě nastalo v důsledku neutěšeného výsledku obchodní bilance, která poté, co utrpěla dvojí úder ze strany pokulhávajícího exportu a rostoucích nákladů na dovoz energií, nafoukla svůj deficit o 245,9 % na 1,3816 mld. JPY. Výsledkem byl horší údaj, a to i navzdory vyššímu přebytku příjmů ve výši 1,1326 mld. JPY. Po oznámení těchto dat USDJPY i měnové páry s JPY zamířily výše, přesto však zůstaly v úzkém pásmu.
Později během včerejší obchodní seance riziková aktiva posílila, protože sentimentu napomohly lepší údaje o zaměstnanosti v USA. EUR se vůči USD obchodovalo v úzkém pásmu, jelikož trhy i nadále odpočítávají čas do dalšího termínu smlouvy o podílu soukromého sektoru na řešení řecké dluhové krize, zatímco GBP se po umírněně jestřábím komentáři hlavního ekonoma BoE S. Dalea (inflace do jara klesne ke 3 % a postupně se bude v průběhu roku zmírňovat, až dosáhne cílové hodnoty 2 %) pokusila prolomit hranici 1,57 vůči USD, ale narazila tam na silnou podporu. Nizozemský ministr financí uvedl, že jeho země je ochotna zvýšit velikost záchranného fondu eurozóny.

Co se týče makrodat, zpráva společnosti ADP o změně počtu pracovních míst v soukromém sektoru prokázala, že americká ekonomika v lednu vytvořila 216 tis. nových pracovních míst, což se značně blíží 215 tis. dle konsenzu a výrazně to překonává 173 tis. z minulého měsíce. Oživilo to naděje na slušnou páteční zprávu o počtu pracovních míst mimo zemědělství. Mějte však prosím na paměti, že v předešlém měsíci mezi těmito zprávami nebyla naprosto žádná korelace. Produktivita mimo zemědělství vzrostla v konečném vyčíslení za čtvrté čtvrtletí mezikvartálně o 0,9 %, avšak jednotkové pracovní náklady se dramaticky zvedly, a to mezičtvrtletně o 2,8 % z 1,2 % ve třetím čtvrtletí.


0 komentářů: