16 března 2012

2012 – rok dividendových společností


Kodaň, 14.3.2012

Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank

Během býčího trhu, kdy akciové trhy rostou, se investoři vyhýbají společnostem, které vyplácí příliš vysoké dividendy. Vysoké dividendy totiž obyčejně signalizují, jako by firma říkala: “Neumíme s pomocí těchto peněz vytvořit další zisk, takže tady ty peníze máte”. Není to dobře, když investoři očekávají od budoucnosti jen růst. Pokud se podíváme na valuace a ceny akcií s vysokou dividendou (na grafech č. 1 a č. 2), tak podle našeho zjištění zaostávají za výkonností indexu S&P 500. To má co do činění se současným nepochopením napříč investory. Ti si totiž myslí, že dividendové akcie nerostou a mají příliš nízké tržní expozice, a proto by se měly obchodovat se slevou. Pojďme se na to podívat podrobněji.



Akcie s vysokou dividendou  
V Evropě i ve Spojených státech je mnoho akcií s vysokým výnosem. Nebezpečnou pastí při investicích do takových akcií je výběr firem, které vyplácí tolik, kolik ale nejsou schopné podpořit dlouhodobým vývojem příjmů. Nejzřetelnější je to při pohledu na dividendový výnos v kombinaci s výplatním poměrem, t.j. objem čistého zisku, který se vyplácí v dividendách. Podívejte se na graf č. 3. 


Riziko  
Dalším často zmiňovaným důvodem, proč neinvestovat do společností s vysokou dividendou, je, že investoři vzdávají účasti na růstu trhu, tzn. parametru beta.. A pak přichází o zisky, když trhy silně posilují. Tržní poměr riziko/výnos nejlépe popisuje veličina beta. (pozn. redakce: veličina beta ukazuje závislost chování kursu příslušné akcie na tržních průměrech - indexech. Hodnoty beta > 1 představují akcie s výkyvy většími než jsou charakteristické pro tržní průměry; analogicky hodnoty beta < 1 představují defenzivní akcie, jejichž kolísání je nižší v porovnání s trhem). Pokud se tuto veličinu chystáme správně použít, musíme zvážit i cashflow, které dividenda reprezentuje. Jestliže porovnáme veličiny beta firem z našeho výběru v grafu č. 5, vidíme, že právě tento úhel pohledu by mohl být ten správný. Nicméně představte si situaci, kdy trh během jednoho roku posílí o 10 procent. Pokud bychom v tu chvíli vlastnili akcie společností TeliaSonera nebo Telecom Sao Paolo, získali bychom zhruba 5,5 až 6procentní výnos, pokud zvážíme hodnotu veličiny beta. Přidejte výnosy z dividendy a zjistíte, že celkový výnos u akcií TeliaSonera je zhruba 12 procent a u akcií Telecom Sao Paolo asi 15 procent. Průměrný výnos celého trhu je přitom 1 až 3 procenta, v závislosti na fázi ekonomického cyklu, ve kterém se nachází. Pokud trh poklesne o 10 procent, pak akcie s vysokou dividendou podle výše zmiňovaných podmínek vynesou zhruba od 0 do 4 procent. 

Růst  Celkový pohled investorů je zhruba takový, že se dá volit pouze mezi růstem akcií nebo vysokým výnosem z dividend. To ale nemusí být nutně pravda. Hledání firem se solidními úrovněmi marží společně s růstem provozního zisku (EBIT) poskytuje vynikající možnost pochopení efektivity společností. Vodafone a Telecom Sao Paolo v této analýze vyčnívají, ale stejně tak i TeliaSonera a Turkcell. Podívejte se na graf č. 4.  


Závěr  Ano, rok 2012 je rozhodně rokem dividendových akcií! Mezi firmami s vysokým výnosem jsou v našem výběru opravdové drahokamy. Je-li důraz kladen na firmy s vysokými dividendami, přiměřenými výplatními poměry, růstem a stabilní marží, pak by konzervativní beta investoři měli být schopni najít velmi zajímavé investiční příležitosti. Navíc, vzhledem k riziku události zvané “fat tail”, t.j. riziku propadu trhu o 10 až 15 procent, si akcie s námi zvolenými parametry i tak dokážou vést oproti zbytku trhu velmi dobře.



0 komentářů: