23 února 2012

Société Générale, BNP Paribas, Crédit Agricole: Blýská se na dobré časy?


Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank
Jaká hrůza! Nikdo si rozhodně nepřipíjel lahví z Bordeaux poté, co minulý týden Société Générale (GLE) zveřejnila své výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku. SocGen nenaplnila odhady analytiků, když oznámila horší zisk, než se čekalo (100 milionů eur ve 4Q).

Další velká francouzská banka, BNP Paribas (BNP), zvládla překonat odhady a zisky propadly méně, než se čekalo, konkrétně na 765 milionů eur. Crédit Agricole (ACA) reportuje ve čtvrtek 23. února a odhady zisku jsou zhruba na úrovni 750 milionů za rok 2011.

Celkový obraz je tak smíšený a až nejistota veliká a my, co se francouzských bank týče, dlouhodobě patříme k velkým skeptikům. Pokud ale máte rádi jistou míru rizika, jsou francouzské banky odolnější, než si mnozí myslí.

Toto jsou moje argumenty: Zaprvé - vlastní zisky se zvedají. Zadruhé - obavy o kvalitu úvěrového portfolia jsou možná plané. Výnosy jsou sice malé, ale úroveň rizika může dále klesat, a tím se stanou i nízké výnosy relativně atraktivnějšími.

Hnací silou jsou zisky z vlastního byznysu
Předně se podívejme na zisky z vlastního byznysu a čistý úrokový výnos. Oba tyto ukazatele jdou podle konsenzu tím správným směrem. To vše stojí na pozadí vyšších marží z vkladů a úvěrů, které nemusí nutně brát v úvahu rychlou úvěrovou expanzi (viz graf č. 1 a graf č. 2).



Z čeho ale mají investoři obavy, je kvalita úvěrového portfolia. To dosáhlo podle odhadu analytiků svých vrcholů v roce 2011 (graf č. 3) a dalších letech bude rentabilita kapitálu (ROE) klesat.


Nižší výnosnost (ROE) způsobuje, že jsou investice do bankovních akcií relativně méně atraktivní ve srovnání s jinými. Ovšem pokud se jejich rizikovost sníží, může dojít k obratu. Nová pravidla regulace bankovního sektoru mají rizika omezit a my očekáváme, že se francouzské banky do budoucna stanou atraktivní investicí.
  
Zisky z finančních operací se tenčí. Vše se vrací na začátek

Francouzské banky byly na ziscích z finančních operací v podstatě závislé, a to se jim v minulých letech nevyplácelo. Prakticky všechny světové banky se na ziscích z transakcí “nabalily” a když byl dobrý rok, tvořily zhruba 30 až 50 procent z jejich celkových výsledků. V současnosti ale evropské i americké banky prochází bolestivým “detoxem”, aby snížily rizika.

Zisky z finančních operací v předchozích letech dramaticky klesaly a v příštích třech letech se tento stav zřejmě nezmění (viz graf č. 4). Klíčové tak pro francouzské banky bude se s tímto klesajícím trendem vyrovnat, aby se pro příště vyhnuly poklesům z loňského roku. A my si myslíme, že to zvládnou!





0 komentářů: