16 února 2012

Komodity v uplynulém týdnu: energiím se díky zimě daří, zlato vyčkává

11.02.2012
Řecký záchranný balíček, který měl touto dobou už být na místě určení, stále přitahuje pozornost finančních trhů. Celý týden byla dohoda na spadnutí, což pomáhalo akcím a drželo dolar na nejnižších hodnotách za dva měsíce. Ve čtvrtek se ale nálada změnila, Evropa poslala řeckou delegaci zpět do Atén, aby provedla další škrty a uklidnila situaci, nicméně toto se zdá zdá být čím dál více nedosažitelné.

Komodity se v uplynulém týdnu vyvíjely smíšeně. Energiím se díky extrémně chladnému počasí v Evropě a díky lepšímu ekonomickému výhledu dařilo. Naopak zemědělské komodity zažily mírné prodeje. Index DJ-USB, který zahrnuje 20 hlavních komodit, oslabil v minulém týdnu o 0,3 procenta a od začátku roku je výše o 3,2 procenta.


Zlato vyčkává
Silná rally, která na drahých kovech probíhala v lednu, je alespoň prozatím u konce a před případným dalším růstem je nutná konsolidace. Dokonce ani 11procentní snížení záloh na futures na COMEXu nepomohlo sentimentu k růstu. Investice do burzovně obchodovaných fondů, které jsou považovány za dlouhodobé investice, se zvýšily od nedávných minim o 40 tun na téměř rekordních 2388 tun, přičemž hedžové fondy zatím spekulativní dlouhé pozice budují pomalu.

Technicky našlo zlato podporu na 1710 dolarech, ale následný růst neměl dlouhého trvání, protože prodejci se objevili kolem hodnot 1750 dolarů. Silný růstový trend, který započal 30. prosince, byl přerušen, což signalizuje konsolidaci a a pravděpodobně dojde k testování podpory v oblasti 1670-80 dolarů.

0 komentářů: