16 února 2012

Co se vaří ve světě kávy


Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Rozdíl v cenách dvou druhů kávy se během posledních týdnů dramaticky snížil. Zatímco cena vysoce kvalitní kávy Arabica spadla od začátku roku o více než 6 procent, tak cena méně kvalitní a více konzumované Robusty přidala 19 procent. Rozdíl v cenách, který byl ještě loni v průměru 3435 dolarů na metrickou tunu, teď poklesl na 2650 dolarů. 

Ceny plynule padaly až do ledna, kdy se zastavily kvůli výhledu úrody ve Vietnamu, který je největším světovým producentem kávy. Až do té doby se spekulanti těchto kontraktů zbavovali s důvěrou, že ceny ještě budou klesat. Teď ale Vietnam šokoval trh oznámením, že během ledna vyvezl jen 112 tisíc tun, což bylo v meziročním srovnání o zhruba 48 procent méně. Tato zpráva ještě zvýšila obavy z nedostatku kávy, protože další hlavní exportéři Robusty - Indonésie a Brazilíe - začínají se sklizní až v dubnu, respektive v červnu. 
Rally na cenách Robusty bude pokračovat až do chvíle, než budou krátké pozice pokryty a než se výrobcům potravin a obchodníkům podaří zajistit dodávky této kávy. Podle analytiků se dá i přesto očekávat, že sklizeň ve Vietnamu bude rekordní. Někteří totiž mají pocit, že farmáři zadrželi část produkce kvůli dosažení vyšších cen. A zdá se, že to zafungovalo výborně.

0 komentářů: