16 února 2012

Australské údaje o zaměstnanosti vypadají dobře – detaily už však tolik nadšení nebudí

16.02.2012
Zpráva o zaměstnanosti v Austrálii byla hlavní událostí pro dnešní asijskou seanci a to, že reportované údaje překonaly očekávání, vyvolalo silné reakce.
V australské ekonomice přibylo v lednu celkem 46,3 tis. nových pracovních míst, což je mnohem více než očekávaný nárůst o 10 tis. AUD na to reagoval skokovým vzestupem o 40 bodů vůči americkému dolaru. Zpráva však také uvádí, že téměř veškerý nárůst se týkal pracovních míst na částečný úvazek (došlo tak k vyrovnání výrazného poklesu v této kategorii za prosinec, jehož revidovaná hodnota se zhoršila až na -59,6 tis.). Pracovních míst na plný úvazek přibylo jen 12,3 tis. V součtu za prosinec a leden tak v průměru přibývalo měsíčně jen něco přes 5 tis. nových pracovních míst a tento údaj již lze jen stěží považovat za zázrak (i když někteří členové eurozóny by z takového pokroku měli velkou radost!) a AUDUSD již tolik neposiloval. Po zbytek seance se tento pár konsolidoval na nižší úrovni. Míra účasti na pracovním trhu zůstala pevně na 65,3 % a míra nezaměstnanosti poklesla z 5,2 % na 5,1 %.
Dále byla zveřejněna konečná čísla HDP v Singapuru za čtvrté čtvrtletí, která byla revidována na poněkud lepší hodnotu, ale stejně mezičtvrtletně zaznamenala negativní 2,5% růst v porovnání s -4,9 % z prvního odhadu. V průběhu celého roku 2011 ekonomika vzrostla o 4,9 %, což je o něco více než počáteční 4,8% odhad. Slabý export elektroniky vyvažoval raketový růst biomedicínské výroby a podporu poskytly i stavební projekty veřejného sektoru. Vláda před zítřejším zveřejněním singapurského rozpočtu (od 7:30 GMT) přehodnotila svoji prognózu růstu na rok 2012 na 1-3 %.
Přehled včerejších novinových titulků týkajících se Řecka ukázal, že zpráva o tom, že finanční ministři zemí eurozóny zvažují odsunutí všech částí záchranného plánu pro Řecko, postačila ke stlačení EUR vůči americkému dolaru na devítidenní minima a plošnému rozšíření obecného oslabení. Šéf eurozóny J.-C. Juncker poznamenal, že přestože u jednání o druhém záchranném balíčku pro Řecko došlo k jistému pokroku, je zapotřebí ještě zvážit konkrétní způsoby měření realizace reformy a primárně věnovat pozornost dluhové službě. Smíšená čísla HDP za čtvrté čtvrtletí z Francie, Německa a Itálie vyústila v celkový -0,3% mezičtvrtletní růst eurozóny, což odpovídalo prognózám.
Co se týče makrodat z USA, index podnikatelské nálady newyorského Fedu pokračoval ve svém vzestupném trendu z poslední doby a z úrovně 13,48 bodů atakoval hranici 19,53 bodů, což je nejlepší údaj od června roku 2010, který navíc značně předčil odhady. Průmyslová výroba naopak poté, co v prosinci zaznamenala 1,0% zisky, byla v lednu beze změny, zatímco míra využití kapacit stagnovala z původních 78,6 % na úrovni 78,5 %. Dobré zprávy pokračovaly, když index trhu nemovitostí NAHB stoupl z 25 na 29 bodů, a dosáhl tak své nejvyšší úrovně od května roku 2007 a zároveň je tak dalším signálem toho, že se trh s nemovitostmi stabilizuje. Wall Street na tyto dobré zprávy nijak nereagoval a po volatilní seanci způsobené pohybem akcií společnosti Apple zakončil obchodování v červených číslech.

0 komentářů: