31 ledna 2012

Riziko na vzestupu; řecký premiér věří v uzavření dohod o PSI a jednání s Trojkou do pátku

31.1.2012
Asijské měnové trhy zaznamenaly v úterý mírné oživení sentimentu, my ale i navzdory rétorice řeckého vedení zastáváme v otázce dohody o výměně řeckých dluhů stále vyčkávací pozici.

Řecký premiér L. Papademos se objevil v médiích a prohlásil, že bylo dosaženo „významného pokroku“ jak v rozhovorech o PSI, tak v jednání s Trojkou ohledně nového balíku úvěrů, a že věří v uzavření obou dohod do konce týdne. To bylo možná jedním z důvodů, proč byla ochota riskovat mírně na vzestupu – my však z minulosti víme, jak mohou být taková oznámení odsouvána.

Výrazný pohyb zaznamenal také USDJPY, který prohloubil svůj propad a dotkl se nových minim od intervence loni v říjnu. To přimělo ministra financí D. Azumiho poprvé po delší době vystoupit s varováním, že proti nadměrným, spekulativním měnovým pohybům budou přijata rozhodná opatření. Úroveň 75,80, po jejímž prolomení by mohlo dojít k intervenci, se zdá být zcela jednoznačně na dohled.

Pokud jde o makrodata, dnes časně ráno přišla z Japonska spousta zpráv – míra nezaměstnanosti zaznamenala mírný nárůst ze 4,5 % na 4,6 %, což je nejvyšší úroveň od loňského července, a to i navzdory pozitivnějším údajům o poměru nových pracovních míst k počtu uchazečů o zaměstnání, který se zvýšil z 0,69 na 0,71. Na pozadí slabého růstu příjmů a vzhledem k nejistotě ohledně ekonomického vývoje zůstávají slabé i výdaje domácností. Po listopadovém poklesu o 1,3 % klesly výdaje v prosinci o 1,0 %, ale v meziročním srovnání vzrostly o 0,5 % (očekávalo se -0,1 %). Průmyslová výroba se v prosinci odrazila vzhůru o solidní 4,0 %, čímž více než zvrátila listopadový meziměsíční propad o 2,7 %. Prognózy produkce zpracovatelského sektoru, základní složky výroby, zůstávají také nad odhady trhu, ale došlo ke zmírnění tempa. Lednová prognóza byla revidována směrem dolů na +2,5 % oproti předběžně odhadovaným +3,4 %, zatímco únorová produkce se nyní, když byly vyřešeny problémy s výpadkem dodávek z Thajska, zvýší dle očekávání o 1,2 %.

Co se týká Austrálie, podnikatelské podmínky a důvěra se nezměnily a zadluženost soukromého sektoru byla v souladu s očekávanými +0,3 % m-m a oproti předchozímu měsíci také nezaznamenala žádnou změnu.

V průběhu včerejších evropských a amerických obchodních seancí EUR v důsledku pokračujících jednání ohledně výměny řeckých dluhů pokleslo. Do centra pozornosti se dále dostalo Portugalsko, jehož výnosy dluhopisů i ceny CDS rostly a táhly s sebou i italské a španělské dluhopisy a CDS. Pouhé vyřešení situace v Řecku očividně nepostačí k tomu, aby eurozóna dostala hlavu nad vodu. Účast na aukci italských dluhopisů byla nízká a výnos nedosáhl ani cílové hodnoty 8 mld. EUR, načež se EUR dostalo ještě pod větší tlak. Summit EU přinesl několik ohromujících závěrů. Bylo dosaženo dalšího pokroku, když fiskální kompakt podepsalo 25 z 27 členských států EU (účast odmítla Velká Británie a Česká republika).

AUD následoval EUR na cestě dolů poté, co se agentura Fitch rozhodla čtyři australské banky podrobit revizi s výhledem možného snížení úvěrového ratingu.

Co se týká makrodat, osobní příjmy v USA vzrostly více, než se čekalo, když stouply o 0,5 % oproti očekávaným 0,4 % a naposledy zaznamenaným 0,1 %, avšak osobní spotřeba klesla z +0,1 % na nulu (neočekávala se žádná změna), z čehož vyplývá, že americký spotřebitel stále ještě nedůvěřuje vývoji ekonomiky a raději spoří na horší časy. Oblíbené měřítko inflace amerického Fedu zamířilo v prosinci o trochu výše, když
deflátor výdajů na osobní spotřebu meziročně vzrostl o 2,4 % (očekávalo se 2,3 %, přičemž jádrové údaje se meziměsíčně zvedly o 0,2 % a meziročně o 1,8 %). Index výrobní aktivity dallaského Fedu vykázal z revidovaných -0,3 bodů v předchozím měsíci raketový růst na 15,3 bodů, přičemž nové objednávky se dostaly na šestiměsíční maximum – jde o pouhou tvorbu zásob?

Dnešek je posledním dnem prvního měsíce letošního roku, proto věnujte zvýšenou pozornost možným přehnaným pohybům na devizových trzích kvůli přehodnocení zajištění investičních portfolií.

0 komentářů: