23 ledna 2012

Rally na komoditách slábne

23.01.2012
Globální akciové trhy mají za sebou jeden z nejsilnějších začátků roku za několik desetiletí. Mizérie, která na trhu panovala v průběhu roku 2011, dočasně ustoupila stranou. Mnozí správci fondů se zásobami hotovosti na začátku roku zvolili defenzivní a konzervativní strategii a nyní zpoza roku hnali trh výše, protože pozornost se přesunula od problémů v Evropě k dobrým ekonomickým zprávám z Číny a USA.

Komodity se obecně této party neúčastnily. Index S&P GSCI, kde mají velkou váhu energetické komodity, přidal za uplynulý měsíc zdravá 2 procenta. Širší index DJ-USB zatím přidal pouze 0,3 procenta, přičemž silné zisky v sektoru kovů byly vyváženy ztrátami na obilninách. Část zisků vzal slabší dolar, na kterém investoři realizovali po rekordně velkých dlouhých pozicích zisky, zejména proti euru.

Rally na zlatě i přes slabší dolar slábne
Po růstu o 160 dolarů z prosincových minim si zlato v uplynulém týdnu vzalo oddychový čas a přidalo méně, než o kolik oslabil dolar. Silné akciové trhy připravily zlato o půvab alternativní investice. Čínský trh bude v následujících pár týdnech díky oslavám nového lunárního roku prakticky zavřený, takže trading ustane a poptávka by měla oslabit. Proto čekáme, že zlato má před sebou v následujících týdnech složitou cestu, na které ještě číhá dolar, který má po proběhlé korekci potenciál posilovat.

Také investoři do fondů ETF zvolili vyčkávací strategii. Čisté přílivy kapitálu do hlavních ETF fondů jsou od začátku roky navzdory růstu ceny o 160 dolarů negativní. To samé platí také o dlouhých spekulativních pozicích ve futures, kde došlo jen k mírnému růstu dlouhých čistých pozic, což naznačuje, že hedžové fondy se v tuto chvíli pohlížejí po jiných komoditách.


Technicky čeká zlato rezistence na 1670 dolarech, což je zároveň dno přecházejícího obchodního pásma a také trendová linie od zářijových maxim. Podporu tvoří 200denní klouzavý průměr na hodnotě 1642 a pak 1600 dolarů.

Ropa klesla, obavy z výpadku dodávek ustoupily
Obavy z přerušení dodávek poněkud ustoupily a ropa se obchoduje do strany. Odbory v Nigérii dosáhly dohody a Írán dal najevo, že je ochoten obnovit rozhovory se západními mocnostmi. Na začátku minulého týdne cena ropy rostla po zprávách, že Saúdská Arábie chtěl udržet cenu ropy okolo 100 dolarů za barel, což je o zhruba 25 dolarů více, než činil jejich předchozí oficiální cíl z roku 2008. Podle MMF vedou vyšší sociální výdaje v této zemi k tomu, že na vyrovnání rozpočtu je třeba ceny 80 dolarů, přičemž v roce 2008 to bylo 50 dolarů.

Mezinárodní energetická agentura oznámila že poptávka po ropě klesla v posledním čtvrtletí 2001 poprvé od finanční krize v letech 2008 a 2009. Důvodem je oslabování ekonomik, mírná zima na severní polokouli a vyšší ceny ropy. Ačkoliv současná cena ropy Brent je dostatečně vzdálena od svého maxima z roku 2008, v jiných měnách dostaneme odlišný obrázek, což pomůže objasnit negativní dopad na ekonomický růst, který zažíváme. Graf níže zobrazuje vývoj ceny ropy Brent v různých měnách měřeno od jejího maxima ze dne 3. července 2008.

Míří zemní plyn do propasti?
Měsíc trvající výprodej  se zvýšil ve chvíli, kdy se cena propadla pod úroveň tří dolarů. Od začátku roku ztratil zemní plyn 23 procent a jen za uplynulý týdne to bylo 13 procent. Pokles na desetileté minimum byl způsoben vysokým nárůstem produkce břidlicového plynu a extrémně mírnou zimou, což vedlo k rekordnímu stavu zásob. Trh je nyní extrémně přeprodaný a spekulanti jsou v krátkých pozicích, což může krátkodobě zvyšovat riziko obratu, zejména pokud dojde ke změně předpovědi počasí.

Průmyslové kovy chytily druhý dech
Sektor, který během roku 2011 nejvíce trpěl, se vrátil v plné síle. Defenzivní přistup k cyklickým komoditám se začátkem roku nevyplatil, protože se zlepšil výhled na čínský a americký hospodářský růst a situace v Evropě se více nezhoršila. Rally pomohly také naděje, že Čína brzy uvolní svou monetární politiku.

K pochopení silné rally na mědi se stačí podívat na spekulativní pozice. Předminulý týden drželi spekulanti čisté krátké pozice pouze u 7 z celkových 24 hlavních komodit obchodovaných na amerických burzách. A měď byla jednou z nich. Pokrývaní těchto krátkých pozic vedlo k silnému růstu na mědi i ostatních kovech. Kompozitní index kovů na LMEX přidal v lednu 10 procent.

Měď se vrátila na úrovně ze září 2011, což nyní vyvolává otázku o udržitelnosti této rally, zejména po té, co cena smazala polovinu loňského poklesu. Poslední data čínského indexu nákupních manažerů stále ukazují kontrakci, takže i když se stále v Číně očekává hladké přistání, otázkou je, zda to bude stačit pro udržení cen kovů na těchto vyšších úrovních.
Cena mědi pro nejbližší měsíc - zdroj: Bloomberg

0 komentářů: