07 listopadu 2011

7.11.Zlato opět získává status bezpečného přístavu

Ole Sloth Hansen, komoditní stratég, Saxo Bank

Politické opičárny řeckého ministra obnovily minulý týden obavy o zdraví evropského finančního systému. Pan Papandreou původně oznámil referendum, které by mohlo vést k odmítnutí dluhového plánu, který byl přijet jen pár dní předtím. To by mohlo odstartovat neřízený bankrot, který by měl vážné důsledky nejen pro Evropu.

Referendum nakonec bylo zrušeno, protože ostatní evropští lídři dali Řecku jasně najevo, že v případě konání referenda už Řecko neuvidí ani euro a referendum se v podstatě bude rovnat hlasování o tom, zda zůstat v Eurozóně.

Podobně jako v roce 2008 ECB pod novým prezidentem Draghim snížila oficiální úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, jen pár měsíců po té, co sazbu zvedla. Všechny předchozí měny sazeb byly ve dvanáctileté historii ECB “oznámeny” dopředu, zatímco tato přišla jako blesk z čistého nebe a jen tak upozornila na obavy z nízkého růstu, které panují v celém regionu.

Tradeři napříč všemi aktivy zápasili s vysokou volatilitou a novinovými titulky, které další obchodování jen ztěžovaly. Rozhodnutí zrušit řecké referendum, pokračující mítink G20 a snížení sazeb ze strany ECB však pomohlo sentimentu a akcie i komodity rostly a mazaly část předchozích ztrát.

Komodity ztratily část zisků, které si připsaly v uplynulých týdnech a index Reuters Jeffries CRB ztratil za minulý týden 0,9 procent. Jak se euforie měnila v zoufalství, posílil strmě dolar, což odstranilo podporu komoditám, které by jinak z této situace těžily.

Zemědělské komodity jako je bavlna, cukr a káva se propadly, zatímco zlato se vzpamatovalo ze zářijového výprodeje a získalo zpět statut bezpečného přístavu. Ropa byla podpořena geopolitickým napětím.

Zlato získalo jak fundamentální tak technickou podporu
Zlato podpořily obnovené obavy o stabilitu Eurozóny a eura. Podle některých analytiků roste pravděpodobnost, že Evropská centrální banka, navzdory nesouhlasu některých svých členů, přistoupí k nějakému typu kvantitativního uvolňování, aby pomohla Eurozóně dostat se ze současné svízelné situace.

Reálné výnosy dluhopisů (očištěné o inflaci) jsou ve více než v polovině zemí skupiny G20 nadále záporné, což podporuje aktiva, která nenesou žádný úrok nebo nevyplácí dividendu, například zlato.

Zlato se během uplynulého měsíce vzpamatovávalo ze zářijového výprodeje a minulý týden se mu podařilo vrátit se zpět nad hladinu 1700 dolarů, což potěšilo jak technické, tak fundamentální obchodníky, kteří nyní věří, že zlato má nejhorší za sebou.

Během dvou předcházejících korekcí v roce 2008 trvalo zlatu dostat se na nové maxima 6 1/2 resp. 5 měsíců. Nedávná korekce byla ze všech největší, takže by pro nás bylo překvapením, kdybychom nová maxima viděli před koncem roku. Spíše je před námi další konsolidace a do našeho cíle pro cenu zlata ke konci roku ve výší 1900 dolarů zbývá ještě prostor pro růst o výrazných 24 procent.

Ropa konsoliduje nad 90 dolary
Cena ropy WTI se dokázala udržet nad 90 dolary a dosáhla nejvyšších hodnota za tři měsíce navzdory posilujícímu dolaru a obnoveným obavám o další vývoj v Evropě. Sleva proti ropě Brent se díky klesajícímu napětí na evropských trzích ustálila na 17 dolarech, v říjnu přesahovala 25 dolarů.

Fundamentálně nevidíme moc prostoru pro další růst díky nejistotě ekonomického klimatu. Růst spekulativních long pozic je nejvyšší od června, ale technický nárůst na 100-105 dolarů nevylučuje. Závěr pod 90 dolary by byl signál pro konsolidaci v pásmu 85 až 95 dolarů.

Írán zvyšuje geopolitické rizikoPozornost se od Libye vrátila k Íránu a jeho nukleárnímu programu, přičemž rétorika Izraele i USA se před zprávou Mezinárodní energetické agentury, která má vyjít tento týden, vyostřuje. V Izraeli roste nesouhlas s íránským jaderným programem, protože Izrael se obává, že slouží k výrobě jaderných zbraní, což Teherán popřel.

Zpráva Mezinárodní energetické agentury by měla rozhodnout, zda Írán pracuje na vývoji zbraní, což by mohlo zvýšit riziko útoku a tím pádem vést k růstu ceny ropy.

Zemní plyn
Cena zemního plynu zůstává blízko svých minimálních hodnot za uplynulých 9 let, protože zásoby jsou před zimou na rekordních úrovních. Revoluce v získávání plynu z břidlice zvedla produkci a vedla k rok trvajícímu poklesu cen. Navíc Americký úřad pro energetické informace předpokládá, že těžba plynu z břidlice v nacházejících desetiletích nadále poroste.

S tím, jak roste nabídka, může dalšímu poklesu cen zabránit rostoucí poptávka. Cenový býci budou muset vsadit na růst průmyslové poptávky spolu s chladnější než očekávanou zimou. Graf níže ukazuje, že za posledních 12 měsíců je průměrná cena pod minimem z října 2010 a pokud se poptávka zmíněná výše nezvedne, nemusí tohoto minima dosáhnout.


Ceny potravin na světových trzích nadále klesají

Už měsíc pokračuje pokles cen zemědělských komodit. V říjnu podle UN FAO spadl Světový potravinový index o 4 procenta na 11 měsíční minimum, proti loňskému roku je níže o 5,5 procenta.

Za poklesem stojí reakce farmářů na vysoké ceny, kteří díky tomu zvýšili produkci, a také ekonomická nejistota, která se rozmáhá i v rozvíjejících se ekonomikách, které trpí vysokou inflací, z části v důsledku vysokých cen potravin.

Vysoké ceny budou pokračovat
Od únorových maxim činí pokles 9 procent a odráží tak výrazný pokles mezinárodních cen ve všech komoditách, zejména v olejích a tucích, kde došlo k růstu nabídky sojových bobů, palmového oleje a slunečnicových semen. FAO čeká, že poptávka bude nadále velká, ceny zůstanou na vysokých úrovních a produkce bude muset pro příští rok být vyšší, aby vyrovnala poptávku. Riziko představuje nepříznivé počasí, vysoké náklady v podobě drahé energie a hnojiv a přístup k půjčkám.

0 komentářů: