18 listopadu 2011

18.11. EUR se drží, i když z Asie přicházejí zprávy o masivním prodeji unijních dluhopisů

Andrew Robinson, stratég pro forex trhy, Saxo Bank

Asie se rychle vpravila do zavedené rutiny. Většina měnových párů (včetně eurových) se držela v úzkých pásmech, a to i přesto, že AEP Telegraph zveřejnil článek, že asijští investoři a centrální banky odmítají unijní dluhopisy včetně dluhopisů typu German Bund, neboť v důsledku šíření nákazy v rámci EU ztrácejí tyto dluhopisy svůj statut evropských zajišťovacích nástrojů.

Zatímco někteří komentátoři konstatují, že výprodej německých bundů může znamenat prostě jen inkasování zisků, skutečnost, že se prodávají, nevěstí pro EFSF a její ponížené supliky adresované Asii nic dobrého. Mezitím se objevila zpráva FT, která uvedla, že britské banky zredukovaly za pouhé tři měsíce svou úvěrovou expozici vůči svým evropským protějškům o téměř 25 %, což ukazuje, jaké krizi likvidity evropské banky čelí.

Naproti tomu EUR a riziko zaznamenaly ke konci ranní seance mírný vzestup, a to v reakci na zprávu, že představitel čínské centrální banky Lee prohlásil, že Čína by podpořila Evropu formou spolupráce s MMF a dalšími zeměmi. Tato poznámka vynesla EURUSD těsně nad hranici 1,35.

Co se týče GBP, ta téměř nereagovala na poznámky M. Wealea z BoE, že pokud se ekonomický výhled dramaticky nezmění, má BoE „velmi dobrý důvod“ k prodloužení nákupů aktiv do dalšího roku. Dodal, že je „určitě možné“, že britská ekonomika opět zpomaluje. Podle posledních údajů je nezaměstnanost nejvyšší za posledních 15 let, důvěra spotřebitelů je rekordně nízká a výrobní aktivita na nejnižší úrovni od června 2009.

Co se týká Evropy i jednotné měny, obchodování při noční seanci bylo smíšené. Výnosy evropských dluhopisů zprvu posílily, pak se však vrátily na původní nezměněnou úroveň. Aukce španělských dluhopisů přinesla zklamání. Namísto očekávaných 4 mld. EUR se upsaly dluhopisy v hodnotě pouhých 3,56 mld. EUR. To aukce francouzských dluhopisů přinesla vyšší výnosy.

Spready francouzských dluhopisů přesáhly německé, zpočátku se rozšířily, ale pak se opět vrátily na původní úroveň. ECB údajně masivně nakupovala italské a španělské dluhopisy, přičemž výnos italských 10letých dluhopisů klesl na 6,8 %.

Jednotná měna nejprve posílila na 1,3540, ale při newyorské obchodní seanci se dostala pod tlak na výprodej poté, co agentura Fitch zveřejnila další zprávu rozebírající expozice amerických bank vůči státním dluhopisům zemí EU. Italský senát vyslovil důvěru vládě nového premiéra M. Montiho, ale dopad této zprávy byl nepatrný. Na komoditních měnách se negativně podepsal pokles cen surové ropy zpět pod 100 USD za barel, který následoval po včerejším růstu cen. AUD se tak poprvé od 12. října propadl pod paritu.

Americká data i nadále příjemně překvapovala, když týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl na nejnižší úroveň od dubna (388 tis.). Trochu lesku tomuto číslu ubírá mírná revize ve výši 3 tis. směrem vzhůru v porovnání s údaji z minulého týdne. Započatá výstavba nebyla tak slabá, jak se čekalo (-0,3 % oproti -7,3 %), a počet vydaných stavebních povolení vzrostl (+10,9 % meziměsíčně).

Týdenní index spotřebitelské důvěry agentury Bloomberg vykázal v porovnání s minulým týdnem mírné zlepšení (z -51,6 na -50,0) a index ekonomických očekávání vzrostl z -45 na -32. Další vadou na kráse byl slabý index filadelfského Fedu, který v říjnu spadl z 8,7 na 3,6. Wall Street se opět dostala do červených čísel a S&P se nebezpečně přiblížil podpoře na úrovni 1 200 bodů.

Hezký víkend.

0 komentářů: