15 listopadu 2011

15.11.Zápis ze zasedání RBA: nižší úroková sazba kvůli nižší prognóze CPI a nepříznivému globálnímu výhledu

Andrew Robinson, forex strategist, Saxo Bank

Příznivý sentiment, který se vezl na vlně víkendového vývoje v Řecku a Itálii, po začátku pondělního evropského obchodování záhy vyprchal a pár EURUSD zase původní zisky setrvale ztrácel.

Po dalším zvratu trendu ve vývoji páru EURUSD tedy nastoupila Asie a po celou seanci se spokojila s udržováním měnových párů v úzkém pásmu, aniž by se objevila snaha o průlom kterýmkoli směrem (nebo to prostě nešlo?).

Zlatým hřebem seance bylo zveřejnění zápisu z listopadového zasedání Reserve Bank of Australia, na němž došlo podle všeobecného očekávání ke snížení základní úrokové sazby (cash target) o 25 bazických bodů na 4,5 %. Zápis potvrdil, že tento příklon RBA k neutrálnější pozici vycházel z prognózy nižší inflace a celosvětově nejistých ekonomických vyhlídek.

Nicméně se zdá, že rozhodování to nebylo snadné, neboť v sázce jsou silné výsledky obchodní bilance Austrálie, které by podle očekávání neměly oslabovat, avšak vzhledem k dopadu nižší ceny železné rudy zřejmě vyvrcholily ve 3. čtvrtletí. RBA zaznamenala mírné zpomalení růstu v Číně a setrvalé zhoršování ekonomických podmínek v Evropě, nicméně u domácí poptávky konstatovala pokračující nárůst.

Později dopoledne jsme byli svědky horečné aktivity páru USDJPY, když rychle připsal 40 bodů, což na trzích vyvolalo paniku v obavě, že za tím možná stojí další intervence japonské centrální banky.

Ovšem s ohledem na to, že tomuto stavu nepředcházely žádné verbální intervence ani jiná podpůrná rétorika a že se pár vrátil na výchozí úroveň stejně rychle, jako předtím rostl, lze tento výkyv vysvětlit nákupy spuštěnými umístěním stoplossů.

Když už zmiňujeme Japonsko, Bank of Japan dnes zahajuje dvoudenní zasedání, přičemž se zdá, že již vyčerpala svůj arzenál zbraní ke stimulaci ekonomiky, která navzdory pravidelnému navyšování prostředků v programu BoJ k výkupu aktiv nadále výrazně zpomaluje. Na přetřes bezpochyby přijde krátkodobý účinek její rekordní intervence v USDJPY, ale obecně ve stávající měnové politice neočekáváme žádnou změnu. Centrální banka bude samozřejmě ujišťovat, že je připravena kdykoli zasáhnout. Prohlášení se očekává zítra okolo 4:00 GMT.

Ultrajestřáb R. Fisher z amerického Fedu se nechal slyšet, že podle jeho názoru je americká ekonomika připravená v příštím roce k růstu, a proto neočekává výraznější úpravy měnové politiky.

Domnívá se, že ekonomika se ubírá správným směrem a riziko recese je zanedbatelné. To je však v rozporu s výsledky výzkumu sanfranciského Fedu, které byly zveřejněny dnes v noci a odhadují pravděpodobnost recese na začátku příštího roku výše než 50 %, z čehož 30 % připadá na domácí okolnosti a zbytek na prohlubující se dluhovou krizi EU.

Noční pokles EUR zapříčinilo vícero faktorů včetně aukce italských dluhopisů, jejichž výnos byl nejvyšší od chvíle, kdy se Itálie připojila k eurozóně, což se následně promítlo také do výnosů francouzských, belgických a španělských dluhopisů. Co se týče dění na politické scéně, tak CDU Angely Merkelové hlasovala pro umožnění odchodu z eurozóny (jakkoli právní aspekty je stále ještě nutno dotáhnout), kdežto sama A. Merkelová se vyjádřila, že pád eura se rovná pádu Evropy. Známý investor Warren Buffett také uvedl, že o evropské dluhopisy nebo investice do bank EU nemá zájem.

Také GBP oslabila po zveřejnění zpráv o údajně holubičí čtvrtletní zprávě o inflaci (zítra) a očekávaném poklesu indexu spotřebitelských cen a prognózy růstu. Nebyly zveřejněny žádné americké údaje, které by ovlivnily severoamerickou obchodní seanci, ale po pátečním svátku došlo u amerických dluhopisů k prudkému obratu, kdy výnosy desetiletých dluhopisů spadly těsně nad 2 %. Wall Street měl svůj špatný den, protože finanční tituly stáhly všechny sektory níže, takže DJIA šel dolů o 0,61 %, S&P o 0,96 % a Nasdaq o 0,8 %.

0 komentářů: