06 září 2011

6.9. Zlato zůstává po intervenci Švýcarské národní banky posledním bezpečným přístavem

Ole Sloth Hansen, Commodity Strategist, Saxo Bank

Dnes Švýcarská centrální banka učinila přítrž spekulacím trhu, že plánuje navázat švýcarský frank na euro, aby zastavila zničující dopady posilující měny na švýcarskou ekonomiku.

Oznámení o minimální úrovni EURCHF na 1,200 přesto trh, po několika dnech posilování na 1,10 CHF za EUR, překvapilo.

Další bezpečný přístav tak doslova vzal za své a investoři se nyní budou dívat po zlatě, jediném bezpečném přístavu, který zůstal. Zlato reagovalo okamžitě poklesem na 1862, kde přilákalo kupce, kteří ho vytáhli až na 1915.

Jestli to urychlí zhodnocování zlata, které aspiruje na svůj nejlepší rok od roku 1979, teprve uvidíme. Zájem investorů navzdory novým maximům upadá, celkové investice do zlata prostřednictvím futures a ETF fondů poklesly o 251 metrických tun na 2865 tun.



Svoji roli mohou sehrát také obavy o další zvyšování marží na obchodování futures, které mohou přimět hedžové fondy k dalšímu snížení investic, spolu s prodejci, kteří potřebují vyrovnat ztráty z jiných investic, a to navzdory fundamentálním důvodům, které hovoří pro růst.

Zlato má šanci dosáhnout v následujících měsících ceny 1970 USD, ale po více jak 200 dolarové korekci budou krátkodobí obchodníci náchylní k rychlejšímu vybírání zisků. To může další rally zpomalit, i když ne zastavit.

0 komentářů: