29 září 2011

29.9. Zvýšení marží způsobilo u zlata útěk z pozic

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Minulý týden dal komoditám co pro to. Stříbro ztratilo 34% během pár dní, což je nejprudší propad za uplynulých 30 let. Zlato zatím od svého vrcholu oslabilo o 20 procent, což se během uplynulé dekády přihodilo pouze dvakrát. Měď od únorových maxim odepsala třetinu hodnoty, protože hedžové fondy poprvé po dvou letech otočily pozice na spekulace na pokles.

Důvodů je několik: riziková averze, útěk k hotovosti na pokrytí ztrátových pozic jinde, ekonomické zpomalení mající na svědomí nižší poptávku po průmyslových kovech a v neposlední řadě zvýšení marží ze strany CME, největší světové burzy s futures. K tomu všemu se na trhu hovořilo o velkých prodejích čínských investorů.

Od začátku srpna indikovala vysoká volatilita na zlatě zvýšenou nejistotu ohledně budoucího vývoje. Od té doby a od 6. září, kdy zlato dosáhlo nového maxima 1921 dolarů, začali profesionální investoři redukovat pozice navzdory tomu, že globální akciové trhy otočily vývoj. Několik 100 dolarových korekcí během minulého měsíce znepokojilo investory, kteří pohlíželi na zlato jako na jediný bezpečný přístav.



Útěk ze zlata se odehrát minulý pátek, kdy bezprostřední zvýšení marží na futures na zlato ze strany CME stačilo cenu pod 1700 dolarů, a zrychlil v pondělí, kdy mohli na situaci reagovat investoři z dálného východu. Stříbro rozšířilo pokles, který utrpělo na začátku května a zlato dosáhlo, ale neprolomilo, 200 denní klouzavý průměr.

V našem článku “Pozor! Ke zvýšení marží na zlatě může dojít znovu.” z 31.srpna jsme argumentovali, že zvýšená volatilita a denní výkyvy pravděpodobně povedou k dalšímu navýšení v rozsahu 8200 až 9000 dolarů na kontrakt. V pátek byla marže na futures na zlato zvýšena na 8500 dolarů, což znamená, že investoři musí nyní na zlatě za pozici zaplatit 5,2% její hodnoty.



Taková výše zálohy je historicky relativně vysoká a tak pokud neuvidíme další eskalaci, mělo by to pro tuto chvíli stačit. Technicky se zlato udrželo a od 200 denního klouzavého průměru na hodnotě 1530 se silně odrazilo, což navrátilo trochu důvěry, která se během propadu ceny vytratila. Argumenty pro investice do zlata během srpna ještě zesílily, takže jakmile nervozita odezní, zlato může opět zářit.

A v čem spočívají rizika? Během dvou předchozích korekcí v letech 2006 a 2008 trvalo zlatu dostat se na předchozí maxima 18 měsíců, prodeje investorů z ETF fondů byly zatím velmi omezené, což představuje riziko, že investoři stáhnout ještě další pozice. Poslední a největší riziko představuje volatilita, která musí klesnout. Zvýšená volatilita představuje pro zlato jako bezpečný přístav největší riziko.

0 komentářů: