27 září 2011

27.9.Během asijského obchodování zaznamenává vzestup rizika posun o další krok

V úterý ráno se devizové kurzy na asijských trzích (překvapivě) ocitly zpět na podobných úrovních jako včera. Po divokém výprodeji zlata a měn na konci včerejší asijské seance došlo v průběhu nočního obchodování k mírnému návratu, přičemž zisky zrychlily ke konci obchodování, kdy se rozšířily zvěsti o tom, že Evropa zvažuje založení Evropské investiční banky, která by využila EFSF k rekapitalizaci bankovního systému, a ochránila jej tak před důsledky dluhové krize panující v zemích na periferii EU. I když realizaci této koncepce bude stát v cestě pravděpodobně mnoho překážek a nesouhlasných stanovisek, stačilo to k momentální změně sentimentu. K této náladě také přispěly o něco lepší výsledky německých průzkumů IFO – podnikatelské klima, současné podmínky a očekávání.

Všechny zprávy však nebyly tak příznivé. Německý ministr financí W. Schäuble poznamenal, že nevidí žádný plán na rozšíření EFSF, a J. Weidmann z ECB pochybuje o tom, že bude posílený záchranný fond v Evropě fungovat. GBP také našla určitou oporu ve vykazované firemní poptávce, pokud jde o výplaty dividend, zatímco nový člen Výboru pro měnovou politiku (MPC) B. Broadbent (který je považován za jestřába) naznačil, že britská ekonomika nemusí ještě více oslabit, aby mohla BoE zvažovat přijetí dalších opatření v oblasti kvantitativního uvolňování.

Wall Street pocítil příznivý vítr z Evropy a druhý den po sobě si připsal zisky. DJIA šel vzhůru o 2,53 % a S&P o 2,33 % (díky finančním titulům), zatímco Nasdaq za nimi zaostal se ziskem 1,35 % v důsledku zprávy uvádějící, že společnosti Apple se snížil počet klíčových objednávek. Co se týká zveřejňovaných údajů, indexy výrobní aktivity oslabily na všech frontách, přičemž index chicagského Fedu spadl z předchozích +0,02 na -0,43 (čekalo se -0,37) a index výrobní aktivity dallaského Fedu se z předchozích -11,4 propadl na -14,4 (očekávalo se -8,0). Prodeje nových domů svědčí o tom, že trh s bydlením stále ještě stagnuje, jak je vidět z 2,3% meziměsíčního poklesu v srpnu. Na programu byly i projevy představitelů Fedu, kteří obecně obhajovali svůj stávající postoj výrazně ve prospěch kvantitativního uvolňování. S. Raskinová dokonce vystoupila s názorem, že další uvolňování je pravděpodobně nevyhnutelné, i když N. Kocherlakota s ní (jako obvykle) nesouhlasil.

Asijská obchodní seance postrádala další faktory/témata, které by udávaly směr, a po krátké úvodní epizodě vybírání zisků (a USD/asijské měny otevřely na úrovních, které byly o něco vyšší) se obchodníci zařídili podle změny sentimentu přes noc a během seance postupně posunuli riziko výše. USD byl plošně slabší a oproti indexu klesl o 0,6 %. Když se akciové trhy vzchopily, USD/asijské měny ustoupily z nedávno dosažených maxim.

0 komentářů: