01 září 2011

1.9. Australské maloobchodní tržby tlačí AUD vzhůru; v centru pozornosti indexy nákupních manažerů

Andrew Robinson, Forex Strategist, Saxo Bank

1.9.2011

Největší pohyb během čtvrteční asijské seance způsobily australské maloobchodní tržby, když v červenci zaznamenaly neočekávaně slušný nárůst o 0,5 %, což je více než očekávaných 0,3 %, a představuje to silný odraz z červnových 0,1 %. Oproti předpokladům byly vyšší i kapitálové výdaje za 2. čtvrtletí a v souladu s tím se také snížila očekávání ohledně australských úrokových sazeb.

AUD tak všeobecně posílil; vůči USD prolomil znovu hranici 1,07, ale zatím se již potřetí za uplynulé tři dny zastavil na hladině 1,0720.

Pokud jde o dění jinde ve světě, na začátku nového měsíce se bude pozornost zaměřovat znovu na indexy nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru z různých zemí světa. Australský PMI sklouzl ze 43,4 na 43,3 (obdobně jako ve středu ten japonský, který se snížil z 52,1 na 51,9), čínské údaje však do tohoto vzorce tak úplně nezapadají.

Oficiální index vzrostl z 50,7 na 50,9, byl ale nižší než očekávaných 51,0, zatímco index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru dle HSBC vzrostl ze 49,3 v předchozím měsíci na 49,9.

Zamíříme-li do Evropy, pak i tady pokračuje festival PMI zveřejňováním údajů z Norska, Švédska, Švýcarska, Německa, Velké Británie a eurozóny. Oznámeny budou také poslední údaje o německém HDP za 2. čtvrtletí (neočekává se žádná úprava), ceny domů ve Velké Británii, švýcarské maloobchodní tržby a růst úvěrů v Norsku.

Během obchodování na amerických trzích bude nejprve v USA zveřejněna produktivita v nezemědělském sektoru, náklady na mzdy, týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (očekává se další číslo nad 400 tis.) a index spotřebitelského sentimentu. Obchodní seanci uzavře index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a cenový index ISM.

Srpen uzavřel s větší chutí k riziku, neboť Wall Street se podařilo připisovat si zisky čtvrtý den za sebou (bylo tomu tak poprvé od června), zatímco měnami hýbaly faktory spojené se závěrem měsíce, i když v relativně úzkých pásmech (výjimkou byl CHF a pár EURCHF, který se propadl o 250 bodů. Švýcarský ministr hospodářství to komentoval slovy, že situace okolo CHF zůstává obtížná, ovšem Švýcarsko se možná bude muset na nějakou dobu naučit žít se silnou měnou).

I přes příznivější sentiment, který trhy ovládl, přicházely z Evropy některé znepokojivé zprávy, které se týkaly především řeckých bank (další z řeckých bank byla donucena použít nouzové financování poskytované centrální bankou), přičemž jeden z řeckých parlamentních auditorů prohlásil, že se řecký rozpočtový deficit „vymknul kontrole“.

I přes výše uvedené ovšem data přicházející z EU nebyla tak negativní, jak se mnozí obávali – německé maloobchodní tržby zůstaly meziměsíčně oproti původně očekávanému propadu o 1,5 % beze změny a změna počtu nezaměstnaných byla méně negativní.

Podobně se situace vyvíjela i v USA, kde chicagský index nákupních manažerů překonal očekávání, když namísto očekávaných 53,3 dosáhl 56,5, což je však stále nižší číslo než 58,8 vykázaných v předchozím měsíci, i když index NAPM - Milwaukee posílil z 57,6 na 58,3. Změna zaměstnanosti dle agentury ADP byla mírně pod očekávanými 91 tis. a byla menší než v předchozím měsíci, ovšem podnikové objednávky posílily meziměsíčně o 2,4 % oproti propadu o 0,4 %, který zaznamenaly předchozí měsíc.

0 komentářů: