14 září 2011

14.9 Svět bez jasných ukazatelů, kam kráčí

Peter Bo Kiaer, akciový analytik Saxo Bank

Běžné ukazatele pro určení budoucího vývoje jako je reakce centrálních bank na ekonomický vývoj, dnes chybí. Výsledkem je, že bez predikovatelného vývoje HDP a inflace se ohodnocení stanovuje špatně.

Pokud chcete jako inteligentní investor zaujmout pevný investiční postoj, potřebujete sami sebe přesvědčit, že při provádění analýzy máte v ruce správné údaje. Jediný způsob, jak získat skutečný obrázek o podstatě investice, je spočítat možný výnos a riziko poklesu. Stanovit si pro a proti je otázkou přesvědčení a vytrvalosti.

Stanovit očekávané zisky společnosti vyžaduje tu samou metodu “předpovídání”. Jak moc jste ochotní zaplatit za zisky - P/E (cena/zisk)- zpravidla závisí na historickém vývoji. Ano, klíčové slovo je předvídatelnost. Trhu chybí přesvědčení
Na trhu chybí přesvědčení, což je jasně vidět z řady indikátorů.

Nejdříve se podívejme na chování trhu během srpna a září, kdy jsme zaznamenali extrémní pohyby ve srovnání s vývojem od sedmdesátých let. Na grafu 1 jsou znázorněny intradenní pohyby, výši intradenních výkyvů do 4% vykazuje 80 procent dní. Denní rozpětí v rozsahu 3-5% se objevilo v polovině případů, ale také jsme zaznamenali denní výkyv ve výší 15-18 procent.



Při pohledu na tříměsíční volatilitu zavíracích cen jsme se dostali do trhu, který jsme zažili při splasknutí IT bubliny a během recese 2003, není to ale zatím jako během pádu Bear Sterns a Lehmanů v roce 2009. To ukazuje na to, že trh se v tuto chvíli neřídí férovou cenou.



Cenové výkyvy zvyšují atraktivitu ochrany investic a to je zřejmé také z údajů o počtu put a call opcí. Pomět put opcí ke call opcím je na extrémně vysoké úrovni, která naznačuje, že se investoři obávají kolapsu trhu.

Tato obava je možná větší než během krize 2008/2009, protože dnes jsme lépe připraveni než tehdy. Dále pak investoři mají v minimech roku 2009 určité srovnání toho, kam až trh může klesnout v extrémní situaci.



Co brání jasnému výhledu?
Když hovoříme o Evropě, jsme v situaci, kdy jsou finanční trhy rukojmím v obrovské pokrové hře. Je tu složitý problém vládních dluhů - což je problém evropských lídrů - a v té samé chvíli čelí těžkostem také finanční sektor. Tvrdé řešení například pro Řecko může být pro některé banky poslední kapkou.

V USA mají banky sice problém o něco menší, ale i tak je velký dost. Stanovit tržní ocenění je stále těžké, protože růst, inflace a monetární politika nejsou synchronizované. Otázka růstu je spojená s mechanismem zisku, který ale není jasný. Jakmile se ocitneme na opačné straně, následuje exit, který nebývá příjemný. Proto jsou investoři při rostoucím riziku méně ochotni platit vysokou cenu. V dalším článku se tomu budeme věnovat.

Cestu ukáží následující týdny
Jakékoli řešení, které na trhu odstraní nejistotu a zvýší předvídatelnost, vytvoří možnosti, na které mohou investoři vsadit s přesvědčením. Nenechte se ale ukolébat “řešením” dluhu nebo růstu, které nebude zahrnovat strukturální opatření, tzn. Řecko se nepodaří zachránit dalšími 8 miliardami eur. Na takovou dohodu budou trhy reagovat jako do teď - vysokou volatilitou. Zkrátka pacientovi, který má potíže se srdcem, nedáte prášky proti bolesti - ty nezaberou ani při trojnásobné dávce.

0 komentářů: