31 srpna 2011

31.8. Slabé ukazatele důvěry drží ochotu riskovat při zemi

Andrew Robinson, Forex Strategist, Saxo Bank

31.8.

Čtvrteční obchodování na asijských trzích bylo ve znamení přechodu do druhé, na data bohatší poloviny týdne, počínaje japonskou průmyslovou výrobou za červenec, jež naznačuje, že výrobnímu sektoru ekonomiky možná dochází dech – výroba vzrostla meziměsíčně pouze o 0,6 % oproti očekávanému růstu 1,4 % a silným 3,8 % za červen. Hospodářská aktivita Nového Zélandu v srpnu také ztratila půdu pod nohama, výhled aktivity sklouzl o 0,4 bodů a podnikatelská důvěra dokonce o 13,2 bodů.

V Austrálii klesly mediánové ceny domů ve městech meziměsíčně o 0,9 %, v minulém měsíci dosáhl pokles 0,8 %, zatímco zadluženost soukromého sektoru odpovídala prognózám.

I přes větší přísun dat zůstávaly měnové trhy v úzkém pásmu, sentiment trhu se zmítal mezi lepší uzávěrkou na Wall Street a smíšenými výsledky na asijských burzách.
Asijská seance uzavřela japonskými objednávkami ve stavebnictví a započatou výstavbou, evropskou seanci odstartovaly německé maloobchodní tržby následované švédskou bilancí běžného účtu, německou nezaměstnaností, norskými maloobchodními tržbami a dále indexem spotřebitelských cen a nezaměstnaností v eurozóně.

Již nyní nastává očekávání páteční zprávy o zaměstnanosti v USA spolu s počtem propuštěných zaměstnanců dle zprávy společnosti Challenger a počtem pracovních míst v soukromém sektoru dle ADP. Z Kanady přicházejí údaje o červnovém HDP a index cen domů Teranet/National Bank. Dnešní den uzavřou chicagský index nákupních manažerů, podnikové objednávky v USA a index NAPM - Milwaukee. S komentářem o ekonomice také vystoupí D. Lockhart (Fed).

V evropském a americkém obchodování v úterý kombinace témat bankovního sektoru a dluhů v eurozóně zabránila páru EURUSD, aby překonal své jednoměsíční maximum, na vině byly slabé údaje z eurozóny, vlažný vývoj u italských dluhopisů a komentáře italské centrální banky ohledně slabých vyhlídek na růst, což poskytlo další podnět k sestupnému momentu. Všechny ukazatele důvěry v eurozóně zůstaly pod prognózou, když důvěra v ekonomický vývoj dosáhla osmnáctiměsíčního a spotřebitelská důvěra čtrnáctiměsíčního minima. Nepříznivé údaje se ovšem netýkaly jen eurozóny, zpráva CBI o vývoji služeb ve Velké Británii ve třetím čtvrtletí zaznamenala extrémně slabou tendenci.

V USA se spotřebitelská důvěra v srpnu propadla na nejnižší hodnotu od dubna 2009 (což s ohledem na výsledky Wall Street nijak nepřekvapí) a níže než nyní byla v nedávné historii jen dvakrát – jednou v roce 1974 a podruhé v době „Velké recese“. Index cen domů S&P CaseShiller dosaženou hodnotou - 4,5 % i nadále naznačuje, že americký trh s bydlením se nikam příliš nežene.

Vyhlášená holubice Fedu Charles Evans zopakoval, že je nakloněn setrvalejší agresivně přizpůsobivé pozici centrální banky, a prohlásil, že situaci na pracovním trhu lze jen těžko považovat za něco jiného než recesi. Naproti tomu Narayana Kocherlakota, který na posledním zasedání Fedu hlasoval proti většině, naznačil, že možná zváží ústup ze své opozice vůči srpnovému rozhodnutí o dlouhodobějším zachování nízkých sazeb, nicméně k odklonu od jestřábího tábora se neodhodlal.

Právě zveřejněný zápis ze srpnového zasedání výboru FOMC o něco posílil riziko, neboť zjevně proběhla rozsáhlá debata o dalších opatřeních kvantitativního uvolňování, přičemž několik členů výboru vyjádřilo pocit, že „ekonomický vývoj v poslední době opodstatňuje zásadnější kroky“. Tím nepochybně ještě více nabývá na důležitosti zasedání 20.-21. září. Po zveřejnění zápisu vystoupal Wall Street v závěru obchodování do černých čísel, takže DJIA uzavřel o 0,18 %, S&P o 0,23 % a Nasdaq o 0,55 % výše.

0 komentářů: