29 srpna 2011

29.8. Evropská rétorika týkající se likvidity se přes víkend vystupňovala

Andrew Robinson, Forex Strategist, Saxo Bank

Zatímco Ben Bernanke v pátek ve svém projevu v Jackson Hole nesdělil o další politice nic nového, šéfka MMF Lagardeová byla v sobotu otevřenější a varovala, že světová ekonomika vstoupila do nebezpečné nové fáze, která si žádá, aby světoví politici jednali ihned.

Vyzvala také k okamžité (možná i nucené) rekapitalizaci bankovního sektoru s varováním, že pokud nebude provedena (ať již ze soukromých nebo státních prostředků), bude to znamenat zvyšující se riziko vysilující likviditní krize. J.-C. Trichet později oponoval, že žádná evropská likviditní krize není a znovu zopakoval, že je ECB rozhodnuta udržovat cenovou stabilitu.

Článek v britských Sunday Times ovšem naznačuje, že ECB a Evropská komise zvažují radikální plán jak zabránit nové evropské dluhové krizi. V rámci tohoto plánu by se podle článku mohli politici rozhodnout nabídnout garance pro určité typy bankovních závazků (byly by pojištěny z Evropského fondu finanční stability EFSF s objemem 440 mld. EUR), což by uklidnilo obavy, že některé banky eurozóny jsou vyloučeny z mezinárodních peněžních trhů.

Ve víkendovém vydání britského Daily Telegraph byla ale na základě zpráv, že proti balíčku je připraveno hlasovat stále více členů koaličního kabinetu Angely Merkelové, zpochybněna dokonce i životaschopnost samotného EFSF.

Pokud jde o makrodata, čeká nás rušný týden. V Asii se obchodování rozjelo pomalu a pohybovalo se v úzkém pásmu. Jediným zveřejněným údajem, který ale neměl příliš velký význam, jsou prodeje nových domů HIA v Austrálii, kde se projevil meziměsíční pokles o 8,0 %, což je o malinko pomalejší, než propad o 8,7 % v předchozím měsíci.

Evropská seance bude ovlivněna skutečností, že ve Velké Británii je dnes svátek, takže můžeme očekávat další utlumenou aktivitu. Mezi hlavní zveřejňované údaje bude patřit srpnový index spotřebitelských cen z Německa, po němž budou přicházet podobné údaje i z mnoha dalších států, a celý obrázek doplňují švédské maloobchodní tržby a norské mzdy ve výrobním sektoru.

Spojeným státům se vyhnuly vážné škody, které mohl způsobit hurikán Irene, a trhy by tedy měly otvírat jako obvykle. Pokud jde o data, čeká nás nabitější kalendář přinášející osobní příjmy/spotřebu, deflátor výdajů na osobní spotřebu, rozjednané prodeje domů a výrobní aktivitu dallaského Fedu.

Shrneme-li dění, kde kterému došlo během páteční seance, pozornost byla upřena především na Bernankeho projev v Jackson Hole, během nějž Bernanke sice žádná další opatření týkající se kvantitativního uvolňování přímo neoznámil, ovšem zopakoval, že Fed má k dispozici mnoho nástrojů a že je v případě nutnosti připraven v září reagovat zasedáním, které by namísto obvyklého jednoho dne trvalo celé dva dny. Skutečnost, že nedávný ekonomický vývoj nevyvolal žádnou „paniku“, situaci na Wall Street poněkud uklidnila a americký dolar zůstal vzhledem k výhledům dalšího QE pod mírným tlakem.

Švýcarský frank postihl na začátku seance výprodej, jehož příčinou se staly zvěsti, že SNB se chystá na trhu prosadit další opatření týkající se CHF (jedním z nich by mělo být, aby banky na vklady v hotovosti na přechodnou dobu uvalily poplatek) a k oslabování CHF přispěly také chabé výsledky švýcarského předstihového indikátoru KOF. Pokud jde o další země, britský HDP za 2. čtvrtletí se oproti dřívějším prognózám nezměnil a GBP si udržela svoji pozici. Ceny ropy vzrostly v souvislosti s obavami vyvolanými hurikánem Irene, což poskytlo mírnou podporu CAD, zatímco zlato pokračovalo po svém nedávném zaškobrtnutí v opětovném růstu a znovu dobylo cenu 1 800 USD za trojskou unci.

Pokud jde o americká data, u HDP za 2. čtvrtletí došlo k mírné revizi směrem dolů (+1,0 % mezičtvrtletně oproti původně očekávaným 1,3 %), zatímco konečný výsledek důvěry spotřebitelů dle Unversity of Michigan sice mírně překonal původní prognózy, ale i tak byl mírně pod očekáváními trhu. Wall Street se podařilo téměř po měsíci poprvé zaznamenat týdenní nárůst, k čemuž přispěla zpráva vyslaná B. Bernankem, která zvýšila naděje na další stimulační balíček, takže DJIA uzavíral den se ziskem 1,21 %, S&P posílil o 1,51 % a Nasdaq o 2,49 %.

0 komentářů: