01 července 2011

Market Preview – 1. července 2011

Saxo Bank UK

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou o něco níže

Britské akciové trhy pravděpodobně otevřou o něco níže. Očekává se, že index FTSE 100 otevře o 11 bodů níže.

Investoři očekávají zveřejnění indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru.

Během dne zveřejní své hospodářské výsledky společnosti Charter European Trust, Goal Soccer Centres a Airsprung Group.

Vodafone podle deníku Financial Times upozorňuje, že daň ve výši 2,5 mld. USD, která byla společnosti vyměřena v Indii, se může během řízení u indického Nejvyššího soudu, ke kterému se proti tomuto výměru odvolala, až zdvojnásobit.

Národní institut pro zdraví a klinický výzkum (National Institute for Health and Clinical Excellence, NICE) odmítl zaregistrovat výrobky Tyverb od společnosti GlaxoSmithKline a Herceptin od společnosti Roche mezi léky vhodné k hormonální léčbě pacientek s pokročilým karcinomem prsu s odůvodněním, že neposkytují přesvědčivé výsledky.

Royal Bank of Scotland má podle agentury Reuters převést toxické komerční úvěry na nemovitosti ve Velké Británii v hodnotě 1,4 mld. GBP do fondu spravovaného soukromou investiční společností Blackstone.

Společnost Vedanta Resources získala od indické vlády souhlas s převzetím kontroly nad místní pobočkou firmy Cairn Energy pod podmínkou, že bude hradit část licenčních poplatků, které nyní kryje společnost Oil & Natural Gas Corporation.

Asijské akciové trhy: posilují

Asijské trhy obchodují dnes ráno výše, následují tak včerejší zisky na Wall Street a vzpamatovávají se z neuspokojivých výsledků čínského indexu nákupních manažerů.

V Japonsku se obchoduje s akciemi na vyšších úrovních. Společnost Fanuc Corporation posiluje poté, co jedna makléřská společnost uvedla, že příkazy k nákupu tohoto titulu se ve čtvrtletí, které skončilo 31. března 2011, vyšplhaly na rekordní maxima. Akcie vývozních firem Elpida Memory, Nippon Sheet Glass a Konica Minolta Holdings se obchodují výše. Index Nikkei se v 6 hod. ráno obchodoval o 0,6 % výše na úrovni 9878,5 bodu.

Na trzích v Jižní Koreji se obchoduje v kladném pásmu. Akcie společností S-Oil Corporation a SK Innovation rostou pod vlivem pozitivních zpráv týkajících se cen benzínu a nafty od přední jihokorejské rafinérie GS Caltex. V Hongkongu jsou trhy uzavřeny kvůli oslavám výročí založení Komunistické strany Číny. Na čínských trzích se obchoduje výše. Akcie společnosti Gemdale Corporation se obchodují výše poté, co se tato společnost dohodla na odkoupení významného podílu ve společnosti Chi Cheung Investment Company od společnosti Billion Up Limited. Anhui Conch Cement se obchoduje na vyšších úrovních poté, co uvedla, že plánuje výstavbu linky na mletí cementu a výrobu slínku v Indonésii.

Americké akciové trhy: futures se obchodují o něco níže

Futures na americké akciové indexy se v 6 hod. ráno obchodovaly o něco níže, přičemž futures na index S&P 500 poklesly o 0,1 bodu.

Mezi hlavní ekonomické události dnešního dne patří údaje o stavebních výdajích, index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM, index spotřebitelské důvěry Reuters/University of Michigan a počet prodaných vozidel (celkový a domácí).

Pokud jde o podniky, své hospodářské výsledky dnes oznámí společnost Rada Electronic Industries.

V průběhu včerejšího následného obchodování se propadly akcie společnosti Eastman Kodak o 14,8 % poté, co americká Komise pro mezinárodní obchod rozhodla, že chytré telefony od společností Apple a Research in Motion neporušují patenty společnosti Kodak týkající se digitálního fotografování. Společnost Blackboard na základě zpráv o jejím možném prodeji společnosti Providence Equity Partners posílila o 12,8 %. Akcie společnosti Oshkosh vzrostly o 8,1 % poté, co miliardář Carl Icahn, který vlastní ve společnosti 9,5 % akcií, uvedl, že se chce setkat s vedením společnosti a projednat s ním zvýšení hodnoty pro akcionáře. Mezi další úspěšné společnosti patří Phoenix New Media a Dendreon s nárůstem o 6,2 %, resp. 3,7 %.

Index S&P 500 včera díky zmírnění obav z řecké dluhové krize posílil o 1,0 %. Akcie společnosti eBay vzrostly o 4,6 % poté, co jedna makléřská firma zvýšila u tohoto titulu doporučení z „neutral“ na „buy“. Akcie průmyslových podniků šly nahoru. Společnosti Joy Global, Caterpillar, United Technologies a 3M si připsaly 5,7 %, 3,0 %, 2,4 %, resp. 1,9 %. Akcie společnosti Hewlett-Packard vzrostly o 2,4 %. Důvodem byly zprávy o existenci investičních firem, které mají zájem o koupi určitých divizí společnosti. Také akcie dalších technologických firem zaznamenaly přírůstky. NetApp, Intel a Novellus šly nahoru o 5,6 %, 3,6 %, resp. 3,3 %.

 

Evropské akciové trhy: pravděpodobně otevřou níže

Evropské trhy pravděpodobně otevřou v červených číslech. DAX zřejmě otevře o 8 bodů níže, CAC o 4 body níže.

Investoři očekávají index nákupních manažerů z Německa a Francie, index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru a míru nezaměstnanosti v eurozóně a také index nákupních manažerů SVWE ve Švýcarsku.

Své hospodářské výsledky má dnes zveřejnit společnost Diamyd Medical.

Společnost Areva jmenovala svým CEO Luca Oursela. Po skončení funkčního období nahradil Anne Lauvergeonovou.

Společnost Daimler oznámila, že její divize zabývající se výrobou nákladních vozidel Mercedes-Benz přijme letos do svých montážních závodů v Brazílii a Argentině 1 250 pracovníků.

Ekonomický deník Handelsblatt napsal, že CEO společnosti ProSiebenSat.1 Media uvedl, že společnost hodlá za účelem zvýšení tržeb expandovat do Asie a na Blízký východ a rok 2011 bude pro ni „rekordní“.

Brazilský ministr komunikací Paulo Bernardo oznámil, že na realizaci brazilského národního plánu širokopásmového pokrytí se podílejí společnosti Oi a Telesp, místní dceřiné společnosti španělské telekomunikační skupiny Telefónica.

Eurocopter Holdings, dceřiná společnost EADS a Vector Aerospace Corporation, oznámila, že má zájem o 98,32% podíl ve Vector Aerospace Corporation.

 

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje výše

EUR se dnes ráno obchoduje vůči USD výše, i když trh očekává, že index spotřebitelské důvěry Thomson Reuters/University of Michigan v USA, který má být dnes zveřejněn, ukáže v červnu zlepšení.

JPY se vůči USD obchoduje o 0,2 % níže, vůči EUR potom o 0,3 % níže.

V 6 hod. ráno se EUR vůči USD obchodovalo o 0,1 % výše s kurzem 1,4516 USD. GBP se vůči USD obchodovala mírně výše s kurzem 1,6061. Vůči GBP se EUR obchoduje na mírně vyšší úrovni s kurzem 0,9038 GBP.

AUD se vůči USD obchoduje o 0,1 % níže. Důvodem jsou informace o menším než očekávaném zvýšení výrobní aktivity Číny v měsíci červnu. CAD se vůči USD obchoduje o 0,1 % výše.

 

Aktuální makrodata

J. Bullard z Fedu tvrdí, že program QE2 zabral

James Bullard, prezident Federální rezervní banky v St. Louis, uvedl, že program kvantitativního uvolňování QE2 vedl k uvolnění podmínek na finančních trzích v USA.

Průzkum Tankan: pokles sentimentu velkých výrobců ve 2. čtvrtletí r. 2011

Průzkum Tankan japonské centrální banky ukázal ve 2. čtvrtletí roku 2011 pokles indexu velkých výrobců na -9,0. V předchozím čtvrtletí to bylo 6,0.

Obchodní přebytek Jižní Koreji v červnu vzrostl

Obchodní přebytek Jižní Koreji ve srovnání s květnovým číslem 2,183 mld. vzrostl v červnu o 3,3 mld. USD.

Australský zpracovatelský sektor v červnu expandoval

Společnosti Australia Industry Group a PriceWaterhouse Coopers oznámily, že index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v Austrálii v květnu vzrostl na 52,9. V předchozím měsíci činila tato hodnota 47,7.

Čínský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru je zklamáním

Oficiální čínský index nákupních manažerů klesl ve srovnání s květnovou hodnotou 52,0 v červnu na 50,9. Index nákupních manažerů HSBC klesl v červnu na 50,1, přičemž za uplynulý měsíc byla udávaná hodnota 51,6.

0 komentářů: