21 července 2011

Blog Kena Vekslera: Další den, další rozhodnutí EU, další summit; nic se ale nezměnilo

21.7.2011
Dosaženo dalšího rozhodnutí, další summit se má konat… A přesto se nic doopravdy nezměnilo. Jediné, k čemu jsou v poslední době tato rozhodnutí/prohlášení/summity dobrá, jsou investiční zprávy, které jemně ovlivňují trh okolo 50/70 bodů.
Stejně jako mnoho dalších jsem dnes ráno četl zprávu o tom, že se Merkelová a Sarkozy přes noc usnesly na druhém záchranném balíku pro Řecko (což mělo za následek 70-ti bodový výkyv u měnového páru EUR/USD). Jediná věc, která mě trošku zmátla je, že jsem si myslel, že již byl v plánu záchranný balíček č. 4 nebo 5 vzhledem k tomu, že druhý balíček prošel před pár týdny…Na druhé straně Atlantiku dal Obama  přednost krátkodobému řešení dluhového stropu před podstatným dlouhodobým snížením státního deficitu a odsunul (jen velice jemně) černý mrak možného krachu, který se již nějakou chvíli vznáší nad Amerikou. Konečné lhůty se musí samozřejmě ještě dohodnout, na což je čas až do deadlinu 2. srpna.
Čínská data byla smíšená až horší a způsobila obavy ohledně australského dolaru, kterému neprospěla ani slabší australská čísla. Nicméně měnový pár AUD/USD zatím vypadá odolně vzhledem k tomu, že australská centrální banka zatím stále hodlá sedět na zadku a nic nedělat. Zatím žádné snížení sazeb (díky západnímu paktu (Westpac), ale…
Trh momentálně očekává výsledky summitu, který začíná dnes ve 13:00 středoevropského času.
Dále nás čekají britské maloobchodní prodeje, týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA a zpráva z Philadelfského Fedu.
Co se týká hlavních měnových párů … je čím dál těžší vytvořit si během letního trhu jasný názor, v čemž hlavně brání političtí tvůrci…
Měnový pár EUR/USD dnes ráno vystopoval pokyny na úrovni 1,4280 a vzhledem k současnému tempu se určitě dostaneme nad úroveň 1,4300, kde je umístěno množství pokynů. Jediné, co zatím lze pozorovat, že obchodníci aktuálně tuto rally neobchodují, vědomě před vynesením výsledků ze summitu. V zásadě vzato je ale takovéto obchodování o nákupech fám a prodejích faktů; jedinou otázkou ovšem zůstává, co jsou tedy kruci ta fakta… myslím, že můžeme jednoznačně říci, že zítra ráno touhle dobou se bude tento měnový pár obchodovat na 1,4180.  
Co se týká GBPUSD, dá se čekat nárůst chuti riskovat a testování hranice 1,6250. Tomu bych se ale vyhnul a zkusil to hrát jinak, přes GBPCAD, který se dostal zpět do nákupního pásma mezi 1,5250 a 80. Stoploss bych umístil o cca  jednu cifru níže, cíl je na 1,5450/5500.
U AUDUSD se dá také čekat pohyb k 1,0800/30, ale to může být pokus z posledních sil. Zde může dojít k prodejům se stoplosem nad 1,0900. Směrem dolů se dá čekat otočka kolem 1:0630/50, možná níže.
USDJPY mohou odvážní a/nebo hloupí koupit kolem 78,50, ale od tohoto páru moc neočekávejte. U JPY bych preferoval spíš dlouhou pozici (jako vždy), ale spíš oklikou přes EUR.
Výsledková sezona se  pomalu chýlí ke konci a výsledky nebyly špatné. Akcie v USA tak vypadají relativně zdravě, ale je třeba vybírat. 

0 komentářů: