30 června 2011

FX Update:Řecká „tragédie“ se nekoná (prozatím). Co nás čeká dál? Je konec měsíce.

Andrew Robinson Chuť riskovat je v Asii v naději ve stabilnější situaci na periferii EU na vzestupu.

Pod vlivem řeckého hlasování bylo obchodování v Asii zpočátku smíšené. U EURUSD jsme krátce nakoukli nad noční maxima, kde tomuto páru došla pára, což způsobilo následný pokles přibližně o 50 bodů. Nicméně větší chuť riskovat a růst asijských akcií brzy přinesly opětovné testování maxim a vyšších úrovní. Aktivované stoplossy kolem hladiny 1,4490 urychlily pohyb nad 1,45 až k 1,4518 a poté nastal přechod do režimu konsolidace. Kromě ochoty riskovat tu nebyly žádné konkrétní zprávy, které by se staly tahounem tohoto pohybu.

K volatilnímu/zmatenému průběhu dnešní seance pravděpodobně přispějí portfoliové zajišťovací toky na konci měsíce, i když ukazatele nejsou tento měsíc vzhledem k relativně plochému vývoji globálních akciových trhů nijak zvlášť silné. Konsenzus obecně mírně upřednostňuje USD a varuje před rizikovějšími měnami.

Pokud jde o makrodata, evropské obchodování je z tohoto pohledu rušné. Zveřejněny budou německé maloobchodní tržby a údaje o nezaměstnanosti, ceny domů ve Velké Británii, švédské půjčky domácností, peněžní zásoba a index spotřebitelských cen v eurozóně a nakonec maloobchodní tržby v Norsku. Se svým projevem vystoupí v Evropském parlamentu také guvernér Evropské centrální banky J.-C. Trichet. Během severoamerické seance bude zveřejněna meziměsíční změna HDP v Kanadě a v USA pak týdenní údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, Chicagský index nákupních manažerů a týdenní index spotřebitelské důvěry společnosti Bloomberg. Později nás také čekají vystoupení zástupců Fedu J. Bullarda a T. Hoeniga.

EUR včera zažívalo volatilní seanci, protože se střídaly zvěsti o příznivém i nepříznivém výsledku řeckého hlasování o úsporných opatřeních. Poté, co byl příznivý výsledek skutečně potvrzen (přijato většinou 155:138), již EUR nedokázalo překonat dříve dosažená maxima, což dokládá, že tento výsledek byl víceméně očekávaný a trh jej do ceny již započítal. Ke zbrzdění posilování eura možná také přispěla eskalace nepokojů v průběhu hlasování a nyní nás čeká hlasování o praktickém zavedení úsporných opatření, které se chystá na zítřek. Pokud se podíváme jinam než do Řecka, britská data opět potvrdila, že britská ekonomika zpomaluje a že spotřebitelé nejsou ochotni navýšit rozvahy svých domácností. Index služeb poklesl meziměsíčně o 1,2 % a spotřebitelské úvěry narostly o 0,2 mld. GBP, což je méně, než se očekávalo. Následkem těchto údajů se GBP dařilo ve srovnání s ostatními měnami hůře a měnový pár EURGBP se dostal zpět na úrovně, na kterých byl naposledy 5. května.

Pokud jde o Severní Ameriku, tak kanadská míra inflace vystoupila na své 8leté maximum, což znovu oživilo očekávání, že kanadská centrální banka zvýší úrokové sazby, a CAD tím pádem posílil. Rozjednané prodeje domů v USA částečně vymazaly své těžké ztráty z minulého měsíce a meziměsíčně vzrostly o 8,2 %. Wall Street již třetí den za sebou posiloval, což je nejlepší výsledek za poslední tři měsíce. Bylo to ale na úkor amerických trhů s dluhopisy, neboť výnosy 10letých dluhopisů následkem toho vystoupaly znovu až na 3,11 %, ovšem ani tento pohyb nedostal USDJPY přes úroveň 81,0.

0 komentářů: