20 června 2011

FX Update: Zatím žádné zprávy z jednání ministrů financí EU

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Začátek asijské seance na burze forex přinesl určité zklamání z toho, že se nenaplnily páteční spekulace ohledně oznámení „důležitých změn“ v čínské měnové politice, které bylo plánováno na včerejšek. Určité naděje se upínaly k rozšíření obchodního pásma pro čínský jüan u příležitosti výročí rozhodnutí o opětovném zhodnocování jüanu, které by přispělo k povzbuzení ochoty riskovat.

Jediná zpráva, která byla na konci prvního dne zasedání ministrů financí EU v Lucemburku zveřejněna, nijak zvlášť nepřispěla k posílení důvěry – nic víc než neslaná nemastná vyjádření o tom, že veškerá pomoc je podmíněna tím, že řecký parlament schválí nejnovější úsporná opatření a navržené privatizační plány. Diskuse o zapojení soukromého sektoru sílí a naděje se vkládají do toho, že další financování bude poskytnuto jak z oficiálních, tak ze soukromých zdrojů, přičemž v druhém případě by to představovalo dobrovolné refinacování stávajícího řeckého dluhu, ale celkově bylo mírným zklamáním, že se neobjevily žádné konkrétní podrobnosti (někteří naznačují, že vzhledem k nabitému programu jednání byly všechny diskuse o Řecku ukončeny).

Pokud jde o makrodata, Japonsko zaznamenalo v květnu svůj druhý schodek bilance obchodu se zbožím v řadě, protože dovoz v důsledku březnových přírodních katastrof i nadále předstihuje vývoz. Schodek byl vyšší než předpokládaných 853,7 mld. JPY, přičemž vývoz poklesl meziročně o 10,3 %, zatímco dovoz vzrostl meziročně o 12,3 %. Ceny domů v Číně i nadále vzdorují vládním omezením. Víkendové údaje Národního statistického úřadu ukazují, že oproti stejnému období loňského roku vzrostly ceny nových domů v 67 ze 70 sledovaných měst v průměru o 6 %.

Z Evropy dnes přicházejí údaje o německých cenách výrobců, běžný účet platební bilance a mzdové náklady eurozóny, čeká nás projev A. Posena z BoE. Severoamerické obchodování na burze je dnes na údaje chudé, ke sledování budeme mít později v průběhu dne jen projev J. Weidmanna z německé Bundesbanky. Veškerá pozornost bude bezpochyby zaměřena na schůzku ministrů financí EU v Lucemburku ohledně postupu v otázce Řecka.

Abychom připomněli páteční vývoj, uklidňující prohlášení z Francie a Německa v pátek vyvolala vlnu uzavírání krátkých pozic EUR a pomohla jednotné měně získat více než polovinu toho, co dříve v týdnu ztratila. Německá kancléřka Angela Merkelová ustoupila ze svého tvrdého postoje k restrukturalizaci dluhu a uznala, že správným řešením bude pouze „dobrovolná účast“ držitelů řeckých dluhopisů při restrukturalizaci dluhů. Změny na postech v řecké vládě také přispěly k pozitivnímu naladění. (Upozorňujeme ale, že pozměněný kabinet zítra čeká hlasování o důvěře.) Jedinou vadou na kráse je, že agentura Moody’s bude znovu zkoumat rating Itálie a možná jej sníží (všimněte si ale, že je stále ještě o stupínek nad současným hodnocením agentury S&P), a také obchodní deficit eurozóny za duben, který je horší, než se očekávalo.

Pokud jde o data z USA, MMF snížil svůj výhled růstu USA a upozornil, že by se USA měly vypořádat se svými fiskálními problémy. Zveřejněné údaje byly smíšené, k současnému sledu slabých dat se připojil červnový index důvěry spotřebitelů University of Michigan. Index se z posledních 74,3 (očekávaných 74,0) propadl na 71,8, to bylo ale částečně kompenzováno určitým posílením předstihových ukazatelů (+0,8 % oproti očekávaným 0,3 % a revidovaným -0,4 % za předchozí měsíc). Wall Street prožil úlevný vzestup poté, co předchozí den otestoval 200denní pohyblivý průměr. DJIA uzavřel o 0,36 % výše, S&P o 0,3 %, zatímco Nasdaq utrpěl ztrátu 0,28 %.

0 komentářů: