01 června 2011

FX Update: HDP Austrálie za 1. čtvrtletí mírně zklamalo, AUD přesto posiluje

Během asijské seance se všechny zraky upíraly na HDP Austrálie za 1. čtvrtletí. Špatné číslo se očekávalo a po včerejším zklamání ohledně stavu běžného účtu platební bilance šly odhady ještě více dolů. V mezičtvrtletním vyjádření činil pokles -1,2 % a dokonce mírně překonal odhadovaných -1,1 %, což je sice nejhorší čtvrtletní výsledek za 20 let, ale stále lepší než propad z -1,5 % na -2,0 %, o němž se diskutovalo těsně před zveřejněním. Velký dopad měly pochopitelně živelné pohromy a nízké číslo by se na tyto faktory dalo jednoduše svést, jenže právě v tom spočívá riziko, že si nepovšimneme nebezpečnějšího trendu, který se v těchto datech ukrývá. AUD tuto variantu ochotně ignoroval a obchodoval na burze po zveřejnění o 50 bodů výše.

Řecký list Ekathimerni otiskl článek, že přítomní představitelé EU, ECB a MMF úspěšně dojednávají detaily záchranného balíčku a je možné, že dosáhnou finální podoby fiskálního plánu a programu privatizace již dnes večer nebo ve čtvrtek ráno. Tato zpráva postrčila EUR při otevření asijských trhů o 40 bodů na téměř 1,4440 s následnou konsolidací v rozpětí 20 bodů.

Na počátku nového měsíce je kalendář jako obvykle nabitý údaji o PMI. Ty zatím naznačují, že sektor celosvětově zpomaluje – Austrálie oslabila z 48,4 na 47,7, Čína z 52,9 na 52,0 (všimněme si, že tento výsledek překonal očekávaných 51,6 a stále se nachází v zóně expanze). Nyní očekáváme zveřejnění evropských dat z Německa, Velké Británie, eurozóny, Švédska a Švýcarska, které tento trend potvrdí, nebo vyvrátí. Taktéž očekáváme údaje o spotřebitelských úvěrech, počtu schválených hypoték a peněžní zásobě M4 z Velké Británie.

Americké obchodování na forexu se začíná upínat k pátečním informacím o změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru včetně údajů o změně zaměstnanosti dle ADP a indexu propuštěných zaměstnanců Challenger. Seanci zakončí index aktivity ve zpracovatelském sektoru a cenový index ISM. Později během dne sledujte pozorně vystoupení J. C. Tricheta z ECB.

Ohlédneme-li se za včerejším vývojem, můžeme konstatovat, že naděje na přepracování řeckého záchranného balíčku umožnily EUR pokračovat v posilování, které začalo včera v rámci asijské seance. V oblasti úročení státních dluhů zemí eurozóny se po posledním „vykázaném“ vývoji ozvalo kolektivní úlevné oddychnutí a EUR se vůči dolaru dostalo na třítýdenní maximum. Bank of Canada ponechala sazby podle očekávání beze změny na 1,0 %, ovšem doprovodné prohlášení bylo oproti předpokladům trochu více jestřábí (inflace zřejmě v krátkodobém horizontu zůstane nad cílovými 3 %, ceny komodit zůstávají vysoké) a CAD odpovídajícím způsobem posílil.

Americká makrodata opět naznačila, že hospodářské oživení se dostalo na tenký led. Chicagský index nákupních manažerů se totiž ocitl na nejnižší úrovni od listopadu 2009 (56,6 oproti 67,6 za minulý měsíc), důvěra spotřebitelů z poslední hodnoty 66,0 poklesla na 60,8 a index výrobní aktivity dallaského Fedu se poprvé od září 2010 dostal do záporných hodnot. Aby toho nebylo málo, index cen domů S&P/Case Shiller vydal signál, že americký trh s nemovitostmi v tuto chvíli prodělává dvojitý pokles, neboť index 20 měst se ocitl na úrovních z dubna 2003. I přes slabé výsledky však sílící spekulace o nadcházejícím třetím kole kvantitativního uvolňování a naději na záchranu Řecka dodaly Wall Street po dlouhém víkendu hodně energie. Index DJIA stoupl o 1,03 %, S&P o 1,06 % a Nasdaq o 1,37 %. Výnosy amerických dluhopisů šly dolů. Výnosy desetiletých dluhopisů se před odrazem pohybovaly těsně pod hranicí 3,04 %, měnový pár USDJPY však přestal kopírovat svou obvyklou korelaci, neboť nad JPY se vznáší hrozba možného snížení dluhového ratingu Japonska.

0 komentářů: