24 června 2011

FX Update: AUD oslabil po vyjádření agentury Fitch k trhu s bydlením a expozici bank v Evropě

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Asijské trhy dnes ráno po několika vyčerpávajících dnech přistoupily ke konsolidaci a přemítání, jelikož z hlediska makrodat je v podstatě nemá co vyrušit. AUD se trochu zatřásl poté, co agentura Fitch uvedla, že australský realitní trh je trochu přepjatý, a poukázala na to, že australské banky jsou v Asii spolu s jihokorejskými nejvíce vystaveny riziku důsledků evropské krize a znepokojující je také skutečnost, že se až příliš spoléhají na zahraniční financování. Ztráty se nicméně omezily přibližně na 30 bodů a kurz se zase brzy usadil ve středu aktuálního pásma.

Právě ve chvíli, kdy trhy pociťovaly další pozitivní vibrace v souvislosti s řešením situace v Řecku, přispěchal guvernér Evropské centrální banky J.-C. Trichet s vyjádřením, že výstražná světla blikají v Evropě červeně, a to kvůli hrozbě, kterou pro finanční stabilitu představuje vnímaný vztah mezi problematikou státních dluhů a bankovním systémem EU. Přidejme k tomu určité zklamání trhu z toho, že B. Bernanke již dále neprosazuje žádná opatření v podobě QE3, a pak není divu, že posilující dolar poslal EUR na jeho nejnižší úroveň za poslední týden. Určitý tlak mezitím vyvolaly i spekulace o významných nedostatcích v řeckém balíčku úsporných opatření a obavy, že by tento balíček nemusel být příští úterý parlamentem schválen. Jistou úlevu však přinesly pozdější informace o dohodě ohledně chystaného pětiletého plánu mezi Řeckem a inspektory EU/MMF.

Americké údaje i nadále přinášely zklamání, když týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti prudce vzrostl na 429 tis. (a údaj z minulého týdne byl revidován o 6 tis. nahoru) a index aktivity chicagského Fedu nedosáhl na žádné z očekávaných zlepšení. Index vyšel -0,37 oproti očekávaným -0,05 a dubnový údaj byl snížen z -0,45 na -0,56. Něčeho pozitivního jsme se dočkali až u prodejů nových domů, kde došlo v květnu k meziměsíčnímu poklesu o 2,1 %, což bylo méně, než se očekávalo, čímž pokračují o něco slušnější data, které v poslední době přináší realitní sektor. Wall Street se masivně propadal do červených čísel, dokud nepřišla zpráva o dohodě týkající se Řecka, a tak nakonec DJIA uzavíral o 0,49 % níže, S&P -0,28 % a Nasdaq +0,66 %.

Ceny ropy šly včera obzvláště dolů poté, co Mezinárodní energetická agentura odsouhlasila uvolnění 60 mil. barelů ropy ze strategických zásob za účelem zmírnění přerušení dodávek libyjské ropy. To přineslo ještě před koncem obchodování na burze v New Yorku oživení v ochotě riskovat. Samozřejmě se to jako vždy negativně odrazilo na komoditních měnách, takže AUDUSD se propadl na 1,0450 a USDCAD šel zpátky na 0,9820, než došlo zase k obratu. Shodou náhod Japonsko také oznámilo zmírnění požadavků na zásoby rafinérských společností s platností od 27. června na dobu jednoho měsíce.

Evropská obchodní seance je poměrně klidná. Průzkumy IFO z Německa jsou jedinými plánovanými událostmi, které dnes budou zveřejněny, jakkoli během seance vystoupí také guvernér Bank of England M. King a člen jejího měnového výboru A. Posen. V americké obchodní seanci nás čekají objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a třetí revize HDP za 1. čtvrtletí.

0 komentářů: