25 května 2011

Market Preview – 25. května 2011

Noční obchodování na devizových trzích: USD se obchoduje výše
Dnes se USD oproti hlavním měnám obchoduje výše, jelikož trh očekává, že na zítřek naplánovaná zpráva potvrdí dubnový nárůst objednávek zboží dlouhodobé spotřeby po vyloučení volatilních dopravních zakázek.

JPY se vůči USD obchoduje jen nepatrně výše, zatímco vůči EUR se obchoduje o 0,4 % výše. Japonský obchod se zbožím se v porovnání s přebytkem revidovaným v březnu směrem nahoru propadl v dubnu do deficitu.

Ráno v 6 hod. se EUR vůči USD obchodovalo o 0,3 % níže, tedy v kurzu 1,4051 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o něco níže, konkrétně v kurzu 1,6175 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo níže o 0,3 %, tj. v kurzu 0,8687 GBP.

AUD se vůči USD obchodoval o 0,6 % níže poté, co zveřejněné údaje ukázaly nižší než očekávaný nárůst stavebních prací v Austrálii za první čtvrtletí 2011.

Britské akcie: očekává se, že akciové trhy otevřou níže
Britské akciové trhy pravděpodobně otevřou níže. Očekává se, že index FTSE 100 otevře o 53 až 55 bodů níže.

Investoři dnes vyhlížejí zprávy týkající se hrubého domácího produktu, celkových podnikových investic, indexu služeb a půjček na bydlení BBA.

Své hospodářské výsledky mají podle plánu později během dne zveřejnit společnosti Britvic, Telecom Plus, Hogg Robinson Group, Great Portland Estates, Sportingbet, Mobile Tornado Group a Quintain Estates and Development.

Podle agentury Bloomberg jedná společnost Diageo se společností Jose Cuervo o její koupi od rodinných vlastníků za více než 2,0 mld. USD.

Podle agentury Bloomberg projevily o kontrolní podíl v indonéské bance Bank Muamalat zájem pobočka Standard Chartered, dále Qatar Islamic Bank SAQ a Oversea-Chinese Banking Corporation.

Společnost BP oznámila, že obnovuje provoz destilační, koksovací a reformovací jednotky v rafinérii Cherry Point ve Ferndale ve státě Washington, která denně vyprodukuje 225 tis. barelů ropy.

Asie: obchoduje níže
Asijské trhy dnes ráno po ztrátách, které přes noc utrpěl Wall Street, obchodují níže.

V Japonsku se akcie společnosti Dainippon Screen Manufacturing obchodují níže poté, co její americký souputník Applied Materials zveřejnil nižší než očekávaný odhad tržeb a zisku za třetí čtvrtletí. Akcie společnosti Sony Corporation se po oznámení, že se její webové stránky ve čtyřech zemích staly předmětem útoku hackerů, obchodují níže. Akcie společnosti Mitsubishi Materials se obchodují níže poté, co makléřská společnost snížila jejich rating z „out-performed“ na „neutrální“. V 6 hod. ráno se akciový index Nikkei obchodoval o 0,5 % níže na úrovni 9430,1.

V Jižní Koreji se akcie společností Asiana Airlines a Korean Air Line po včerejším nárůstu cen ropy obchodují níže. V Hongkongu trhy obchodují níže v důsledku poklesu akcií v sektoru komodit a realit. Akcie společnosti Aluminum Corporation of China a China Coal Energy se obchodují níže. V Číně se akcie společnosti China Construction Bank a Industrial & Commercial Bank of China obchodují níže poté, co agentura Standard & Poor’s uvedla, že zpřísňování měnové politiky by mohlo poškodit ziskovost věřitelů. Akcie společnosti China Shenhua Energy se obchodují výše v souladu s včerejším pohybem cen ropy.

Americké akcie: Futures se obchodují níže
Futures na americký akciový index se v 6 hod. ráno obchodovaly níže, přičemž futures na index S&P 500 poklesly o 7,2 bodu.

Mezi hlavní ekonomické události dnešního dne patří objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vyjma dopravních prostředků, index ceny domů, nákupní index ceny domů a index žádostí o hypotéku MBA.

Co se týče hospodářských výsledků společností, dnes je oznámí Computer Sciences Corporation, Costco Wholesale Corporation, Hormel Foods Corporation, Netapp a Polo Ralph Lauren Corporation.

V rámci včerejšího následného obchodování na burze si společnost Velti připočetla 6,0 %. Společnost Avago Technologies, která vykázala solidní růst zisků za 2. čtvrtletí, si polepšila o 2,2 %. Mezi hlavní poražené patří Park Sterling Bank, která zaznamenala pokles o 21,5 %, Cincinnati Bell a Charming Shoppes přišly o 16,3, resp. 13,1 %. Společnost Collective Brands, která vykázala v rámci obchodování s akciemi neočekávaně nízký zisk za 1. čtvrtletí, zopakovala úroveň 13,1 %.

Index S&P 500 včera zaznamenal pokles o mizivých 0,1 %, a to v důsledku přetrvávajících obav o zadlužení eurozóny a globální problémy s růstem. Společnost Goodyear Tire & Rubber Company zaznamenala pokles o 3,1 %, což byl důsledek odvolání Číny proti rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), jenž podpořilo americká cla na dovoz čínských pneumatik. Podle odvolání mají poplatky ochranářský charakter. Společnost General Electric Company přišla o 1,5 %. El Paso Corp. si přičetla 6,5 %. Předtím oznámila svůj záměr oddělit svou průzkumnou a výrobní divizi od podnikání v oblasti rozvodů, zpracování, distribuce a přepravy plynu. Společnost Autozone vyletěla díky solidnímu růstu zisků ve 3. čtvrtletí o 6,0 %. Společnosti Freeport-McMoRan Copper & Gold a Occidental Petroleum Corporation si díky pozitivním doporučením obchodníků s cennými papíry připočetly 2,9, resp. 3,6 %. Společnost AK Steel Holding Corporation si po svém oznámení, že kvůli dorovnání vyšších nákladů zvýší ceny všech svých produktů z uhlíkové válcované oceli o minimálně 50 USD za tunu, polepšila o 2,6 %.

Evropské akcie: pravděpodobně otevřou níže
Evropské trhy podle očekávání otevřou na nižších úrovních. DAX pravděpodobně otevře níže o 62 až 69 bodů. CAV zřejmě otevře níže o 39 až 44 bodů.

Investoři čekají na výsledky průzkumu důvěry spotřebitelů společnosti GfK z Německa a změnu v celkovém počtu uchazečů o zaměstnání z Francie.

Později během dne mají své výsledky zveřejnit společnosti Uniqa Versicherungen, Salmar, EFG Eurobank Ergasias, Agricultural Bank of Greece, CA Immobilien Anlagen, Sonae Capital SGPS a Funcom.

Společnost Deutsche Telekom odmítla zprávu nizozemského deníku Het Financieele Dagblad, že hodlá snížit počet svých nizozemských pracovníků o čtvrtinu.

Belgický realitní investiční fond Cofinimmo uvedl, že vydá 330 246 nových akcií, aby získal kapitál ve výši přibližně 31,0 mil. EUR.

Podle agentury Bloomberg nabízí Grupo Dragados, obchodní jednotka Actividades de Construccion y Servicios, zvýšení úrokové marže u úvěru sjednaného v roce 2009, aby dosáhla prodloužení jeho splatnosti o dva roky.

Skupina Chrysler splatila své půjčky od americké a kanadské vlády ve výši 7,6 mld. USD, což umožní společnosti Fiat SpA zvýšit svůj podíl v této skupině na 46,0 %, jelikož plánuje počáteční veřejnou nabídku.

Aktuální makrodata
Globální růst může způsobit růst cen energií, tvrdí J. Bullard z Fedu
Prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard naznačil, že poptávka z rozvíjejících se trhů by mohla způsobit rychlejší nárůst cen ropy, než tomu bude u jiného zboží, a že je tudíž nevhodné, aby se Fed soustřeďoval na jádrovou inflaci.

Japonsko vykázalo v dubnu obchodní deficit
Ve srovnání s nahoru revidovaným přebytkem ve výši 189,4 mld. JPY za březen dosáhla japonská bilance obchodu se zbožím v dubnu schodku ve výši 463 mld. JPY.

Zápis z jednání BoJ naznačuje, že centrální banka je naladěna na další uvolňování a nákupy aktiv
Zápis z posledního zasedání Bank of Japan (BoJ) naznačuje, že centrální banka je kvůli znepokojení z rostoucích ekonomických rizik způsobených přírodními katastrofami a jadernou krizí naladěna na další uvolňování úvěrových toků a další nákup aktiv.

Australský předstihový ukazatel zaznamenal v březnu zlepšení
Australský předstihový index Westpac/Melbourne vzrostl v březnu v ročním vyjádření z únorových 4,7 % na 5,3 %.

Dokončené stavební práce v Austrálii v 1. čtvrtletí 2011 rostly
Dokončené stavební práce vzrostly v Austrálii v 1. čtvrtletí 2011 o 0,7 %, a následovaly tak 0,8% nárůst z předchozího čtvrtletí.

0 komentářů: