23 května 2011

FX Update: Výsledky španělských voleb drží EUR pod tlakem

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Španělsko bylo přes víkend svědkem rozsáhlých protestů v souvislosti s obecními a regionálními volbami. Předběžné výsledky ukazují, že vládnoucí Socialistická strana utrpí historickou porážku, jelikož opoziční Lidová strana získala 37,5 % hlasů, což je téměř o 10 % víc než současná vládnoucí strana. Pozdně páteční změna výhledu úvěrového ratingu Itálie na negativní ze strany agentury S&P zdůvodněná prohlášením, že „současné perspektivy růstu jsou nízké a politické odhodlání přijmout reformy k zajištění vyšší produktivity vzhledem ke křehkosti Berlusconiho koaliční vlády pokulhává“, přispělo dnes ráno při otevření asijských forexových trhů k mírnému tlaku na EUR, protože víkendová prohlášení, v nichž řecký premiér a člen výkonné rady ECB J. Stark odmítli restrukturalizaci řeckého dluhu, měla na trh jen malý vliv. 

Na počátku páteční evropské seance se zdálo, že EUR bude dále posilovat, jelikož američtí představitelé pokračovali ve svých výrocích o tom, že přechod od současné uvolněné měnové politiky bude dlouhodobý. Jednotnou měnu však zastavilo obnovené napětí v EU. V souvislosti se snížením ratingu Řecka ze strany agentury Fitch, které dále eskaluje řeckou „tragédii“, se objevují další spekulace o rozporech uvnitř EU. Norsko totiž podle některých zpráv hodlá odstoupit od svých záruk ve výši 42 mil. USD, protože Řecko nesplnilo své závazky. J. Makuch z ECB se nechal slyšet, že nedávný prudký nárůst inflace v eurozóně je dočasným jevem, zatímco německá centrální banka varovala, že růst země by se od nynějška mohl zpomalit. To vše způsobilo euru ztrátu většiny zisku z minulého týdne.

Makrodata zveřejněná v severní Americe zahrnovala pouze kanadský index spotřebitelských cen CPI a maloobchodní tržby. Nižší než předpokládaný výsledek CPI a odpovídající hodnota jádrového indexu spolu se slabými maloobchodními tržbami vystavily CAD tlaku, což dohromady s propadem eura napomohlo dolarovému indexu k mírnému dennímu zisku. Vzhledem k absenci jakýchkoli významných dat z USA a uprostřed narůstajících obav z eurozóny zakončila Wall Street den se ztrátou, když DJIA uzavřel níže o 0,74 %, S&P o 0,77 % a Nasdaq o 0,71 %.

Pomineme-li euro, vedl poloprázdný kalendář zveřejňovaných dat ke klidnému asijskému obchodování na burze v rámci pásem. V oněch zveřejněných datech byl čínský HSBC index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru, který oproti dubnu klesl z předchozích 51,8 bodů na desetiměsíční minimum 51,1 bodů. Tento údaj nevyvolal žádnou znatelnou reakci, ačkoli napomohl k posílení celkové averze k riziku v průběhu seance. Z dalších údajů pak singapurský index spotřebitelských cen za duben vykázal zlepšení na 4,5 % r-r z předchozí hodnoty 5,0 % (předpoklad byl 4,4 %), nicméně jádrový index spotřebitelských cen vzrostl meziměsíčně o 0,6 % a tedy rychleji než v březnu.

Indexy nákupních manažerů zaplňují kalendář eurozóny, největší pozornost se bude upínat k indexům týkajícím se zpracovatelského sektoru a služeb v Německu a eurozóně. Vlnou projevů nás zahrne ECB, na seznamu řečníků jsou J. Weidmann, G. Tumpel-Gugurellová a M.A.F. Ordonez, a rovněž P. Tucker z BoE. Severoamerické obchodování opět proběhne bez významnějších makrodat, jediným údajem v kalendáři je index aktivity chicagského Fedu. Později odpoledne sledujte také další projev, který pronese L. Bini Smaghi z ECB.

0 komentářů: