06 května 2011

Forexový blog Kena Vekslera: Před zveřejněním údajů o vývoji zaměstnanosti velkou aktivitu nečekejme

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo Bank
Před námi je pátek s údaji o vývoji počtu pracovních míst mimo zemědělství a po čtvrtku, který máme za sebou i s jeho prudkými pohyby a všeobecnou volatilitou si dovolím tvrdit, že většina spekulantů bude až do dnešního odpoledne, kdy budou zveřejněny údaje týkající se zaměstnanosti, vyčkávat s rukama v klíně (snad s výjimkou těch, kteří obchodují v krátkém časovém horizontu a kteří možná budou uzavírat některé své pozice).
Dění na trzích se přes noc (opět) zaměřovalo hlavně na komodity, jejich ceny a oživení, které následovalo po včerejších propadech a ke kterému přispělo také prohlášení RBA, jež se neslo v mírně jestřábím duchu, pomohlo AUDUSD k poměrně slušnému umazání dříve utrpěných ztrát. U většiny komodit se po ošklivé čistce směrem dolů, k níž došlo během odpoledního obchodování na evropských burzách, ceny korigovaly o přibližně 2 % směrem nahoru.
Kromě hlavního údaje očekávaného dnes odpoledne, u kterého se všeobecně očekává nárůst o 200 tis. pracovních míst, nás dnes čeká také britský index výrobních cen, který v případě, že se ponese v duchu v poslední době zveřejňovaných údajů, pravděpodobně příliš přesvědčivý nebude, a dále také údaje o kanadské zaměstnanosti. Spousty centrálních bankéřů, kteří nám v nejrůznějších koutech světa budou kázat o tom, proč jsou novými „vládci všehomíra“, už asi ani není potřeba zmiňovat.
Pokud jde o měnové páry, většina z nich, jak už bylo uvedeno výše, bude před jakýmikoli zásadnějšími kroky čekat na zveřejnění odpoledních údajů. Ovšem právě tato zdráhavost zapojit se do hry může být příčinou dalších škod, protože bude scházet potřebná likvidita. Údaje o švýcarské zaměstnanosti dnes ráno výrazně překonaly očekávání, a přispěly tak k poptávce po švýcarském franku jako bezpečné měně.
EURUSD vypadá na druhé straně po včerejšku poněkud mdle a čárou v písku se nyní stává úroveň 1,4400/30. Pokud se tu udrží, mohli bychom příští týden pokračovat v cestě vzhůru. Prolomením této hladiny by se však otevřela ošklivá cesta až k 1,4250…
AUDUSD vypadá stále slibně, obzvláště ve světle včerejší rétoriky a lepších výsledků u komodit. Spíše než obchodování přímo tohoto měnového páru dávám přednost AUDJPY, který upoutal mou pozornost (když jsem se včera svěžím zrakem díval na obrazovku), a myslím si, že z krátkodobého hlediska by se mohlo vyplatit nakupovat tento pár při poklesech, spíše než nakupovat AUD proti posilujícímu dolaru.
USDJPY je stále poněkud mdlý, ale poté, co v Japonsku skončily oslavy Zlatého týdne, a vzhledem k tomu, že se kurz včera pohyboval pod 80, se na trhu objevily nové spekulace o intervenci. Mějte to tedy na paměti. Četné stoplossy se však nacházejí pod zjevnými úrovněmi 79,80 a 79,50.
GBPUSD čeká na nějaké vodítko, ale prozatím odráží obecnější trend USD a dnes se bude obchodovat v relativně úzkém pásmu – tedy za předpokladu, že ve směru dolů odolá hranice 1,6280.
Jinak EURGBP dál mate spekulanty, kteří se ještě nerozhodli, zda chtějí tento pár na těchto úrovních nakupovat či prodávat. Já se například přidávám k váhavcům a vytahuji si osiny z příslovečného…
Přeji vám tam hodně štěstí a jako vždy vám radím, abyste si nepokazili víkend nějakou levnou spekulací.

0 komentářů: