19 května 2011

Equity Kickoff: Šokující HDP Japonska a snížení ratingu dánských bank

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

Evropské akcie otevřou ve čtvrtek již podruhé  za sebou na vyšších úrovních, přestože asijské trhy reagovaly na strašlivý vývoj japonského HDP smíšeně. A agentura Moody’s snížila dlouhodobý rating šesti dánským bankám. 

Futures na index FTSE 100 jsou před otevřením o 0,3 % výše.

Dokážou se maloobchodní tržby ve Velké Británii vzpamatovat?
Jediným důležitým makroekonomickým údajem v Evropě jsou maloobchodní tržby ve Velké Británii za duben, u nichž se oproti březnovým 0,9 % očekává meziroční růst 2,2 %. Vzhledem k nejnovějším údajům, které hovoří o zvýšení inflace, a prohlášením Bank of England o růstu, zde existuje riziko, že dnešní čísla budou spíše zklamáním a britskou ekonomiku nepotěší.

Agentura Moody’s snižuje rating šesti dánským bankám
Po včerejším snížení ratingu několika australským bankám snižuje dnes agentura Moody’s dlouhodobý rating šesti z deseti největších bank v Dánsku (Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord Bank, Ringkjobing Landbobank a BankNordik). Toto snížení odráží přesvědčení agentury Moody’s o tom, že dánský bankovní sektor poněkud oslabuje.

Je docela zajímavé, že k tomu dochází den po té, co představitelé ECB prohlásili, že restrukturalizace řeckého dluhu by ohrozila stabilitu evropského finančního systému. Jinými slovy, tzv. zátěžový test evropských bank nakonec pravděpodobně nebyl až tak zátěžový, uvážíme-li, že tak obrovský bankovní systém jako je evropský nebyl schopen zvládnout drobnou restrukturalizaci malé země typu Řecka. Obecně předpokládáme, že evropské banky čeká další pokles a vezmeme-li v úvahu nízký ekonomický růst v regionu, bude růst budoucích zisků pravděpodobně také nízký. Obezřetný investor by se měl nadměrné expozici v evropských bankách v této oblasti vyhnout.

Japonská ekonomika se v prvním čtvrtletí zhoršila
Hrůza! Tohle slovo nejlépe vystihuje japonský HDP za první čtvrtletí. Ekonomika oproti revidovanému poklesu o 3,0 % ve čtvrtém čtvrtletí v ročním vyjádření poklesla o 3,7 %. Tento výsledek byl nad očekávání špatný a vezmeme-li v úvahu zemětřesení, které otřáslo Japonskem 11. března, byla ekonomika před katastrofou v ještě horším stavu. Japonský HDP pravděpodobně zaznamená pokles i ve druhém čtvrtletí, dokud se později během roku neprojeví pozitivní efekty rekonstrukce. Co se týče obchodování na burze
v Asii, japonský akciový trh zaznamenal jako jediný z důležitých trhů pokles. Od začátku tvrdíme, že čísla po zemětřesení budou pravděpodobně zklamáním, stejně jako tomu bylo v roce 1995 po velkém zemětřesení Hanšin. Odraz ode dna tehdy akciím trval čtyři měsíce (viz graf níže) a od zemětřesení v Tóhoku uplynuly teprve dva měsíce. U japonských akcií tedy nadále doporučujeme pozvolné zvyšování expozice.

0 komentářů: