11 května 2011

Equity Kickoff: Příznivé výsledky firem a rostoucí ceny komodit přispívají k růstu akcií

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

Evropské akciové trhy dnes otevřou výše, protože sentiment investorů se nese v býčím duchu v důsledku rostoucích cen komodit a slábnoucího jenu, ze kterého mají prospěch japonské firmy. Největší světový producent oceli zveřejnil své hospodářské výsledky a s jistotou hledí také na rok 2011.

Futures na index FTSE 100 jsou před začátkem obchodování s akciemi o 0,4 % výše.

Vzhledem k tomu, že množství dnes zveřejňovaných dat není příliš velké, se investoři budou muset zaměřit na konečnou hodnotu německého dubnového indexu spotřebitelských cen, který by měl v meziročním srovnání vzrůst o 2,4 % a měl by tak zůstat ve srovnání s březnem beze změny. Meziměsíční změna je možná minimální, ovšem inflace, od které se index spotřebitelských cen odvíjí, stále roste a vzhledem k rostoucím cenám komodit poroste v eurozóně i v Německu plíživě v průběhu celého roku.

ArcelorMittal, největší světový producent oceli, zveřejnil EBITDA za 1. čtvrtletí ve výši 2,58 mld. USD, čímž překonal analytiky očekávaných 2,39 mld. USD. Podle CEO společnosti Lakshmi Mittala to bylo zapříčiněno silným začátkem roku. Hnacím motorem těchto výsledků jsou rostoucí ceny, ale co je ještě důležitější, společnost ArcelorMittal vykazuje stoupající objem výroby a vyšší poptávku. Jelikož výroba oceli je provázána s globální průmyslovou výrobou, tato čísla potvrzují, že rok 2011 bude pro ekonomiku a akcie dobrým rokem.

S hospodářskými výsledky přicházejí i další společnosti, např. E.ON s čistým příjmem 1,3 mld. EUR, což odpovídá očekávání analytiků ve výši 1,3 mld. EUR. Dále společnost Teva Pharmaceuticals oznámila, že její zisk na akcii za první čtvrtletí dosáhl 1,04 USD, přesně jak se čekalo. Společnost Carlsberg hlásí čistý příjem za první čtvrtletí ve výši 173 mil. DKK oproti analytiky očekávaným 280 mil. DKK, nicméně její výsledky bývají v prvním čtvrtletí již tradičně nejslabší. Letos Velikonoce vyšly poměrně pozdě, kvůli čemuž se vykazování některých výnosů přesouvá do druhého čtvrtletí. Tato společnost získala podíl na trhu v Rusku a potvrzuje slibný výhled na rok 2011.

Později během dneška největší světová přepravní společnost A.P. Møller – Maersk oznámí výsledky za první čtvrtletí, přičemž je třeba věnovat pozornost jejímu komentáři ohledně světových dopravních a přepravních toků.

0 komentářů: