04 května 2011

Equity Kickoff: Ochota riskovat byla v noci před zveřejněním ekonomických dat v útlumu

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank
Evropské akciové trhy otevřou ve středu na nižších úrovních, protože akcie během asijského obchodování s akciemi po neuspokojivých výsledcích a v důsledku všeobecného propadu těžařských společností klesaly. Akcie by mohly nastartovat nad očekávání dobré ekonomické údaje z eurozóny.
Na pořadu dne je index nákupních manažerů a maloobchodní tržby v eurozóně; Siemens zvyšuje prognózu
Futures na index FTSE 100 jsou nyní před začátkem událostmi nabité seance o 0,6 % níže. Očekává se, že dubnové ceny domů ve Velké Británii (6:00 GMT) klesnou ve srovnání s březnovými 0,1 % meziročně o 0,7 %, jelikož trh s bydlením zůstává v této zemi i nadále v útlumu.
Poté (v 8:00 GMT) následuje zveřejnění kompozitního indexu nákupních manažerů v eurozóně za měsíc duben. Očekává se, že zůstane na březnových 57,8 bodu, což ale stále signalizuje zvýšený optimismus v rámci eurozóny. Příliv makrodat z eurozóny zakončí maloobchodní tržby za březen (9:00 GMT). Ve srovnání s únorovými 0,1 % se v meziročním srovnání neočekává žádná změna (0,0 %), protože evropští spotřebitelé nejsou stále ještě schopni zvýšit své výdaje. Překvapení směrem vzhůru by u maloobchodních tržeb bylo pro investory velmi silným býčím signálem. Věnujte tomuto údaji proto zvýšenou pozornost.
Dobrým měřítkem celkové globální ekonomické aktivity je Siemens, jelikož tento konglomerát působí po celém světě v mnoha různých odvětvích. Díky vyšším tržbám vykázala tato společnost ve druhém čtvrtletí čistý zisk z provozní činnosti ve výši 2,79 mld. EUR, což představuje nárůst z 1,48 mld. EUR za stejné období loňského roku. Společnost zároveň zvýšila svou prognózu pro konec roku, což je pro investory jednoznačně pozitivní signál.
Neuspokojivé výsledky firem v Asii a čínská inflace ovlivňují chuť k riziku
Mezi společnostmi, které včera zklamaly trh svými hospodářskými výsledky, byly mj. Westpac Banking a Chimei Innolux, akcie obou společností spadly o 2,6 %. K poklesům v rámci asijské seance přispěl i tlak na podniky obchodující se surovinami (např. Rio Tinto a BHP Billiton).
Věříme, že právě přehnaná reakce na informace o neuspokojivých výsledcích v Asii tlačí evropské futures na index směrem dolů, přestože všeobecný trend v oblasti výsledků firem je pozitivní, alespoň prozatím. Ano, existují problémy s růstem vstupních cen, ale s nimi si společnosti zatím dokázaly poradit. Tlak způsobovaný cenami na vstupu mohou podniky očekávat až v dalším průběhu roku.
Čínská centrální banka vydala v noci prohlášení, že její nejvyšší prioritou je zkrocení inflace. To je jasný signál, že zpřísňování měnové politiky v asijském regionu bude letos pokračovat, neboť centrální banky v regionu budou muset přibrzdit zrychlující inflaci, která škodí obyvatelům jejich zemí a snižuje kupní sílu.
Jste připraveni na velkou počáteční nabídku (IPO) v oblasti komodit?
Globálně největší obchodník s fyzickými komoditami, společnost Glencore, dnes ráno oznámila, že její akcie v rámci IPO budou mít hodnotu v rozmezí 480-580 pencí, což společnosti dává hodnotu cca 48-58 mld. USD. IPO této společnosti bude pro akciové trhy zatím největší událostí roku. Může také signalizovat vrchol komoditního boomu, ke kterému dochází od okamžiku, kdy se trhy v březnu 2009 odrazily ode dna.

0 komentářů: