12 května 2011

Equity Kickoff: Náhlý propad cen komodit se opět odrazil na akciích

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

Komodity se ve středu znovu propadly naprosto stejným způsobem; spotové ceny stříbra spadly ani ne za šest hodin asi o 10 %, což vyvolalo signály averze vůči riziku a na trzích v USA a Asii způsobilo pokles akcií.
Futures na index FTSE 100 jsou před zahájením obchodování s akciemi o 0,5 % níže.

Zdá se, že ceny ropy se nyní stabilizovaly kolem úrovní 100 USD za barel u ropy WTI a 113,50 USD za barel u ropy Brent. Průmyslové kovy a zemědělské produkty jsou pod mírným tlakem. Celkově to vypadá, že nejhorší prodej polevil, ale investoři se budou možná i nadále snažit v průběhu seance smést riziko ze stolu.

Průmyslová výroba ve Velké Británii vykazuje neutěšený růst
Bank of England včera oznámila, že prognóza růstu britské ekonomiky je slabší. Dnes se očekává, že zveřejněná průmyslová výroba (8:30 GMT) vykáže neutěšený meziroční růst ve výši 1,1 %, což tuto předpověď jen podpoří. Britská ekonomika trpí inflačními tlaky mnohem více než eurozóna, projevují se prudkým zpomalením v průmyslové výrobě a v hrubém domácím produktu. To je pro britské akcie přirozeně negativní, sledujte nicméně atraktivní tržní ocenění nadnárodních společností kótovaných na londýnské burze. Slabá domácí poptávka po akciích obvykle zasáhne všechny akcie, takže akciových titulů s velkou kapitalizací se domácí události také dotknou, ale jejich celkovou ekonomickou výkonnost to obvykle až tak moc nepoznamená.

QE2 a čínská inflace
Údaje o inflaci v Číně ukazují, že celková inflace této země vykazuje cca 5,3% roční růst, což je signálem, že čínští političtí činitelé se budou letos více snažit vypořádat s důsledky historické měnové expanze následující po bankrotu Lehman Brothers. 

Po ujištění ze strany Fedu, že druhé kolo kvantitativního uvolňování v červnu skončí, zůstává otázkou, jestli v USA, Evropě i Asii začne plošné zpřísňování měnové politiky. Pravděpodobnost takového vývoje je vysoká a investoři jsou samozřejmě ostražití, protože udržitelnost hospodářského oživení po zastavení přísunu levných peněz se dá jen velmi těžko odhadnout. Období, do kterého vstoupíme po skončení druhého kola kvantitativního uvolňování 30. června, se dá pravděpodobně nejlépe popsat jako „země nikoho“.

0 komentářů: