12 dubna 2011

Situace v jaderné elektrárně v Japonsku se zhoršuje a tlačí riziko v Asii do kouta

Asijskou seanci zahájily zprávy o požáru v jaderné elektrárně Fukušima a úvahy o tom, že stupeň nebezpečí bude možná zvýšen na nejvyšší na mezinárodní stupnici. To zatlačilo riziko do defenzivy a umožnilo americkému dolaru navázat na mírné zisky ze včerejška. Hlavním vítězem se stal JPY díky otočení carry obchodů a CHF, který zase těží ze svého statusu bezpečného přístavu. AUDJPY odepsal v průběhu seance více než 2 % a EURJPY 1,5 %.


Na začátku seance byly zveřejněny tržby BRC Like-for-Like, které v březnu zaznamenaly meziroční pokles o 3,5 % – nejprudší od dubna 2005. Na výdaje domácností tlačí rostoucí inflace a kvůli nejistotě na pracovním trhu se spotřebitelé chovají opatrněji. Hodnota cen domů ve Velké Británii předčila nepatrně očekávání a ukazuje mírné zlepšení oproti říjnovému minimu. Nicméně je hodnota -23 % důkazem toho, že trh s bydlením ve VB stále čelí problémům. GBP oslabovala v souladu s celkovou averzí vůči riziku.

Večerní seance byla pro většinu hlavních měn relativně klidná – po výprodeji z minulého týdne dokázal USD mírně posílit, k čemuž zčásti přispěla opožděná reakce na vývoj amerického rozpočtu a zčásti spekulace o možnosti příměří v Libyi zprostředkovaného Africkou unií. Právě na tuto možnost reagovaly nejvíce ceny ropy, které poklesly až o 4 USD za barel, a zlato, které pokleslo o 10 USD. Zároveň oslabily i komoditní měny – AUDUSD se vrátil pod úroveň 1,05. Oslaboval i CAD, kde se očekává, že po dnešním zasedání Bank of Canada zůstanou sazby beze změny.

Neobjevila se žádná americká data, která by rozhýbala trhy, a J. Yellenová a W. Dudley z Fedu přišli s tak holubičími řečmi, jak se dalo čekat. Oba se vyjádřili, že na to, aby se měnil aktuální postoj k měnové politice, je příliš brzy, a bagatelizovali vliv rostoucích cen komodit na inflaci s tím, že půjde jen o pomíjivý dopad. Wall Street přinesl smíšené údaje. Přestože po zahájení obchodování na burze společnost Alcoa oznámila zisky za první čtvrtletí, které předčily očekávání, a dala se slyšet, že výhled na zbytek roku 2011 zůstává pozitivní, klesající ceny ropy si vybraly svou daň v energetice. Tržby však zaostaly za očekáváním, což může být pro tuto výsledkovou sezónu za první čtvrtletí typický scénář.

Když se podíváme do Evropy, čekají nás údaje o indexu spotřebitelských cen z Německa a ze Švédska spolu s britskými cenami domů DCLG, výsledky obchodní bilance a indexem spotřebitelských cen (odhady předpokládají nezměněnou meziroční úroveň +4,4 %, jakkoli silnější údaje indexu výrobních cen z minulého pátku mohou naznačovat tlak směrem vzhůru). Obchodní seanci uzavře německý index ekonomického sentimentu ZEW. V Severní Americe očekáváme vystoupení člena výkonné rady ECB J. Starka a šéfa newyorského Fedu W. Dudleye, dále americký optimismus malých podniků, index ekonomického optimismu IBD/TIPP, výsledky obchodní bilance a kanadské ceny domů, obchodní bilanci a dovozní ceny a v neposlední řadě také výše zmiňované zasedání kanadské centrální banky.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: