20 dubna 2011

Jeden krok vzad... dva kroky vpřed

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou ve středu výše, neboť tíhu hrozivých státních dluhů odlehčily především nad očekávání dobré výsledky amerických technologických firem a příznivá makrodata z eurozóny i USA.

Futures na index FTSE 100 jsou momentálně před otevřením o 1,0 % výše. Při dnešním nedostatku zveřejňovaných makrodat se investoři zaměří na včerejší příznivé zprávy o hospodářských výsledcích, které byly pro všechny překvapením a podnítily chuť riskovat.

Od devítistupňového zemětřesení v Japonsku narážejí globální akciové trhy na občasný protivítr. Tím posledním závanem byl krok agentury S&P, která snížila výhled amerických dlouhodobých dluhopisů na negativní, a denně stoupající výnosy dluhopisů zemí na periferii EU. Dělá to dojem, že akcie vždy ustoupí o krok, aby udělaly další dva kroky vpřed. Co je nejdůležitější, momentum zůstává vzestupné, ačkoli ne tak razantně jako v prosinci a lednu.

Výsledky: technologické společnosti a Goldman Sachs

Včerejšek zahájil pozitivně poté, co se zdálo, že se investoři rozhodli zpeněžit „Bernankeho put“ , avšak později v průběhu seance se ještě lepší než sen ukázala realita v podobě překvapení ze strany Goldman Sachs, jejichž hospodářské výsledky předčily očekávání a vedly k ziskům ještě před otevřením trhů. S postupující seancí ovšem na investory dopadlo mírné zklamání, neboť výsledky vycházely z nevyzpytatelných investičních výnosů; akcie pak uzavřely o 1,3 % níže. Obchodování a primární investice tvořily fakticky 79 % výnosů za první čtvrtletí, což i nadále vede k jistým obavám, neboť zatím není úplně jasné, jaký bude konečný dopad nové regulace primárních investic, a to by mohlo zadřít motor výsledků Goldman Sachs. Celkově nebyly zveřejněné hospodářské výsledky bank přesvědčivé, a tak neočekáváme, že by byly hnací silou této výsledkové sezóny.

Později v průběhu seance zveřejnily americké technologické společnosti, jako jsou IBM, Intel a Yahoo, výsledky, které předčily očekávání a položily základy dnešního apetitu k riziku. Domníváme se, že motorem této výsledkové sezóny bude právě technologický sektor společně s energetikou a surovinami. Intel, který je nejdůležitější ze tří uvedených společností, zveřejnil zisk na akcii ve výši 0,56 USD oproti hodnotě 0,46 USD očekávané analytiky v souvislosti s vyšší poptávkou po počítačích včetně mobilních zařízení jako je iPad od společnosti Apple. Intel také vede díky vyšším než očekávaným tržbám, což je velmi pozitivní ukazatel rostoucích podnikových investic.

Zlato se i nadále třpytí

Ve včerejším obchodování komodit dosáhla cena zlata 1 500 USD za trojskou unci a poptávka neklesá. Stále se držíme toho názoru, že investoři budou i nadále zvyšovat své pozice ve zlatě jako zajištění proti nejistotě a levným penězům.

Dnešní hospodářské výsledky

Výsledková sezóna se rozjíždí a dnes budou zveřejněny hospodářské výsledky společností United Technologies (10:59 GMT), Wells Fargo (12:00 GMT), Freeport-McMoRan Copper & Gold (12:00 GMT), AT&T (12:00 GMT) a Apple (po uzavření trhů). Očekává se, že

United Technologies vykáže zisk na akcii za 1. čtvrtletí na úrovni 1,07 USD oproti loňskému výsledku 0,91 USD při srovnatelných číslech, a to je znamením pokračující expanze amerického průmyslu a technologií.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: