21 dubna 2011

EUR se v Asii vydalo k novým maximům roku 2011

Andrew Robinson, FOREX Analyst, Saxo Capital Markets


Poté, co evropská a americká seance stiskly tlačítko zvyšování chuti k riziku, se během asijského obchodování na burze dostal EURUSD ještě o stupínek výše na maximum na úrovni 1,4580. Měnovému páru však scházela přesvědčivost, která by jej agresivně posunula ještě více nahoru, takže se po zbytek seance obchodoval v úzkém pásmu.

Pokud jde o zveřejňovaná data, australský index výrobních cen (PPI) vzrostl v 1. čtvrtletí ve srovnání s předchozím o 1,2 %, co je oproti hodnotě 0,1 % vykázané ve 4. čtvrtletí roku 2010 výrazný nárůst, podle kterého lze usuzovat, že nás čekají další inflační tlaky. AUD zůstával během seance dobře podložen nabídkami a neobjevily se žádné signály, že by se v Austrálii před dlouhým pětidenním víkendem schylovalo k uzavírání pozic. Také podnikatelská důvěra NAB posílila z předchozích +5 na +11.

V Evropě se pozornost zaměřuje na švýcarskou peněžní zásobu a v Německu budou po cenách domů zveřejněny výsledky průzkumů IFO. Do středu pozornosti se dostanou také data týkající se britských veřejných financí a maloobchodních tržeb. »V průběhu severoamerické seance můžeme očekávat maloobchodní tržby z Kanady; v USA to budou týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, ekonomická očekávání a spotřebitelský sentiment a seanci uzavřou ceny domů, předstihové indikátory a index výrobní aktivity v oblasti Filadelfie.

Co se týče severoamerické a evropské seance, měnový pár EURUSD vyletěl na nová maxima roku 2011, ale údajné bariéry na úrovni 1,4550 nepřekonal; starosti s rozšiřováním spreadu dluhopisů v rámci EU a diskuse o řecké restrukturalizaci šly zjevně stranou. Povšimli jsme si, že aukce španělských dluhopisů byla i tak přijata dobře a že také slabší německé výrobní ceny byly zatlačeny do pozadí. Zlato se poprvé dostalo na 1 500 USD a tímto oživením byly taženy i AUD a CAD. GBP se dařilo relativně bídně, neboť zápis z jednání BoE se nesl spíše v holubičím tónu. Švédská Riksbank potvrdila očekávané zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, čímž se sazby oficiálně dostaly na 1,75 %, ačkoli prognózy banky týkající se budoucího zvyšování sazeb zůstávají beze změn.

V USA bylo zveřejněno jen málo údajů. Nad očekávání vysoký počet prodávaných existujících domů hodně utrpěl horečným výprodejem dolaru. Wall Street mocně zareagovala na optimistické výsledky společností IBM a Intel. Index DJIA tak uzavřel s nárůstem o 1,52 %, S&P o 1,35 % a Nasdaq o 2,1 %.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: