14 dubna 2011

Equity Kickoff: Akcie se potýkají s problémy

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Ve čtvrtek zahájí evropské akciové tituly obchodování s akciemi na nezměněné úrovni, protože se po pádu cen komodit a obavách ohledně očekávaného navyšování kapitálu čínských bank v asijské obchodní seanci snížila chuť k riziku.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní o 0,1 % níže. Vzhledem k tomu, že evropský kalendář je chudý na události, zaměří investoři pozornost na změnu v počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a o něco později na index cen výrobců v USA, neboť tyto údaje naznačí vývoj na americkém trhu práce (podle Béžové knihy Fedu americký trh práce posiluje) a budou známkou inflačních tlaků. Očekáváme, že ceny výrobců ve srovnání s posledně zveřejněnými údaji vykáží nárůst, a tak přispějí k tlaku na Fed, aby v nadcházejícím období dostal inflaci pod kontrolu.

Akcie ještě nepřekonaly poslední maxima z února a některé průmyslové kovy, jako například nyní měď, vykazují známky velkých potíží, což signalizuje pokles ochoty riskovat. A to samozřejmě akciím škodí. A i když dvoje první hospodářské výsledky sezóny uveřejněné v USA jsou dobré, ještě neposkytly akciím potřebný podnět k růstu. Pokud jde o energetický sektor, surová ropa typu Brent se naproti tomu ustálila kolem 123 USD za barel, s 60denním pohyblivým průměrem kolem 110 USD.

Výsledková sezóna pokračuje výsledky společnosti Roche, která oznámila tržby za první čtvrtletí ve výši 11,1 mld. CHF, což je o 9 % méně než předchozího roku (12,2 mld. CHF). Příčinou je silný švýcarský frank a obtíže s lékem Avastin této společnosti. Protože tato společnost zveřejňuje hospodářské výsledky pololetně, nebyl tentokrát uveden zisk na akcii.

Akcie JPMorgan Chase & Co. v USA klesly, jelikož investoři projevili obavy ze stagnujících tržeb a kvality zisků, protože na konečném výsledku se zase jednou podepsalo zveřejnění velkých ztrát z úvěrů.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: