10 března 2011

Všeobecné překvapení z asijských dat

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

Asijská seance byla nabitá daty, první zásah trhům uštědřila RBNZ. Titulky s údaji o australské zaměstnanosti způsobily zděšení, dalším překvapením pak byly únorové údaje o čínské obchodní bilanci.


Oficiální sazba Cash Target banky RBNZ doznala radikálního snížení o 50 bazických bodů na 2,50 %, tedy ještě o malinko více, než předpokládaly nedávné průzkumy, načež se NZD rychle propadl o více než 60 bodů. Průvodní komentář nicméně poněkud tato fakta zmírnil: stávající zásahy do monetární politiky bude třeba zrušit, jakmile bude dokončena fáze obnovy, ačkoli RBNZ přiznala, že „již před zemětřesením byl růst HDP výrazně nižší, než očekávaly prognózy na druhé pololetí roku 2010, neboť domácnosti zachovávaly obezřetnost a objemy maloobchodních výdajů i investice do bydlení nadále klesaly“. Po tomto oznámení se NZD stabilizoval a odrazil ode dna.

Titulky s údaji o zaměstnanosti v Austrálii způsobily zděšení – v únoru ubylo 10,1 tis. pracovních míst namísto očekávaného nárůstu o 20 tis. míst, což vyvolalo rychlý výprodej AUD. Při podrobném pohledu nicméně zaznamenáme mohutný nárůst plných pracovních úvazků o 47,6 tis., což znamená, že k veškerým úbytkům došlo v částečných pracovních úvazcích (-57,7 tis.). Z toho plyne i jistá šance na odražení páru AUDUSD zpět k úrovni 1,01. Míra nezaměstnanosti zůstává beze změny na 5,0 %.

Údaje o čínské obchodní bilanci za únor přinesly další překvapení, když Čína ohlásila první schodek obchodní bilance od března 2010. Obchodní bilance se z přebytku ve výši 6,45 mld. USD z předchozího měsíce propadla na -7,3 mld. USD. Tento deficit byl způsoben masivním poklesem exportu. Povšimněte si však, že oslavy nového lunárního roku letos opět připadly na únor, což může s daty vždy pořádně zamíchat. Optimisté budou bezpochyby poukazovat na to, že čínský dovoz i nadále rostl, byť pomalejším tempem o 19,4 % ročně. Zpočátku byla reakce na tyto údaje jen minimální, ale později dopoledne už bylo zjevné, že nálada riskovat opadá, přičemž hlavní nápor nesly EUR a AUD.

Evropská obchodní seance začíná německými údaji o obchodní bilanci a běžném účtu platební bilance, po nichž budou následovat indexy spotřebitelských cen ze Skandinávie. Velká Británie se zaměří na průmyslovou výrobu/zpracovatelský průmysl, zatímco Bank of England oznámí rozhodnutí svého Výboru pro měnovou politiku (opět neočekáváme žádnou změnu, ale možná že více členů přeběhne do tábora jestřábů). Severoamerická seance má na programu obchodní bilanci v Kanadě, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a týdenní důvěru spotřebitelů v USA. Později také vystoupí řada členů rady ECB: J. M. Gonzalez-Paramo, Y. Mersch a A. Weber.

0 komentářů: