17 března 2011

Vítězem se stává CHF; našlo by se několik dobrých příležitostí

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo Bank


Oh what a day, oh what a night… (To ale byl den, to ale byla noc…)

Klobouk dolů před každým, kdo uhodne, ze které písničky tenhle řádek pochází.

Ale zpět k trhům. Jak již naznačuje text písně, u všech měnových párů to byl strašný večer. Největšími vítězi v tom celém chaosu byli JPY a CHF a jen cílová fotografie prozradila, který z nich byl o vlásek lepší: cenu získává CHF. K masivním pohybům došlo přes noc převážně u měnových párů s JPY: USDJPY dosáhl úrovní 76,35 čerstvých minim od druhé světové války, EURJPY ztratil téměř 800 bodů a USDCHF také vypadal, jak kdyby ho přežvýkala kráva – dostal se na úroveň 0,8845. To vše způsobila silná volatilita, kterou rozhoupaly obavy trhu z roztavení reaktoru v Japonsku.

Je zajímavé, že EURUSD a GBPUSD se v podstatě dostaly na vedlejší kolej, přičemž EURUSD se dnes dopoledne obchoduje se stejnou poptávkou, jakou měl v posledních několika týdnech, zatímco GPBUSD si jen pohodlně trůní na úrovni, která se vytvořila jako významný support.

Podle vyjádření japonského ministra hospodářství Kaoru Yosana z včerejší noci se japonské pojišťovny v současné době nepodílejí na žádných repatriacích a zvěsti o tom, že by Bank of Japan mohla uvažovat o změně sazeb, nejsou nic jiného než fámy. Nasnadě je tedy ale podstatná otázka: když pojišťovny ještě JPY nenakupují, co se stane, až konečně začnou?

Jak si asi dokážete představit, volatilita na devizových trzích na pozadí noční aktivity doslova explodovala a v některých případech (které se netýkají JPY) stále nabízí dobrou hodnotu, jen musíte takové příležitosti zavětřit.

Ti, kdo mají nutkání na tomto trhu obchodovat, by si měli raději dát něco na uklidnění a trochu se natáhnout, než se vůbec do něčeho pustí. Napadá mě fráze „jen vzteklí psi a Angličané“…

Jaký mám na tento trh názor? Rozhodně se na něm v tuto chvíli najdou některé dobré příležitosti s adekvátní odměnou, ale je k tomu zapotřebí rychlost, hbitost a pevná disciplína. Pokud ničím takovým nevládnete, přečtěte si ještě jednou mé doporučení výše.

Během dne by investoři mohli nakupovat GBPUSD kolem úrovní 1,5980/6000, u EURUSD obchodovat v rámci pásma s příklonem k růstu a do pozic tedy vstupovat při poklesech k 1,3880. V případě EURJPY by mohli držet jakékoli zbývající krátké pozice ze včerejška, i když většina z nich byla pravděpodobně uzavřena již v noci.

Dnes nás čeká zasedání SNB (bez ohledu na výsledek to bude jako z bláta do louže), týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a jádrový index spotřebitelských cen také v USA.

0 komentářů: