21 března 2011

USDJPY po pátečních „šprýmech“ konsoliduje nad 80,0

21.03.2011, Autor: John Hardy, FX Consultant, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Komentáře k dění na trhu:

V pátek se Forex soustředil především na koordinovanou intervenci zemí skupiny G-7, v jejímž důsledku USDJPY posílil zpět nad úroveň 80 a podobně posilovaly i další měnové páry s JPY. Také EUR posílilo v důsledku intervence u měnových párů s JPY a na základě nadějí, že vedoucí představitelé EU se na schůzce plánované na 24.-25. března dohodnou na komplexnějším Evropském mechanismu finanční stability. GBP se v průběhu dne příliš nevedlo, neboť se na ní nepříznivě podepsal rekordně špatný výsledek celostátního indexu důvěry spotřebitelů za měsíc únor, zatímco k oslabení CAD přispěl mírný pokles v cenách ropy, který nastal poté, co Libye vyhlásila příměří, a nízké hodnoty jádrového indexu spotřebitelských cen, který meziročně vzrostl o pouhých 0,9 %, což je pod cílovým pásmem BoC.

Pokud jde o víkendové události, vyhlášení bezletové zóny nad Libyí a společné nálety jednotek OSN si vynutily, že obchodování na trzích s ropou otevřelo s cenovou mezerou směrem vzhůru. Zprávy přicházející z jaderné elektrárny Fukushima se během víkendu zdály být méně nepříznivé, i když situace stále zůstává vážná, a asijské trhy vstoupily do nového týdne poměrně klidně.

Reakce na poslední zvýšení požadovaného poměru rezerv v Číně byla slabá (PBOC v pátek zvýšila požadavek o 50 bazických bodů, letos již potřetí). Šanghajský referenční akciový index otevřel o 0,2 % výše a během celého obchodování postupně posiloval.

Volný den v Tokiu a téměř prázdný kalendář makrodat byly důvodem utlumené aktivity během asijské seance. Pokud jde o zveřejněná data, ceny domů ve Velké Británii dle průzkumu společnosti Rightmove vykázaly v meziročním vyjádření lepší výsledek (+0,9 % r-r oproti očekávaným 0,3 %), ale meziměsíčně pouhými +0,8 % (oproti očekávaným +3,1 %) poněkud zklamaly. Tyto údaje doplnil, nebo k nim možná přispěl, průzkum společnosti Markit, který ukázal, že britské domácnosti zaznamenaly v únoru nejprudší pokles financí za poslední dva roky.

Evropský kalendář je téměř prázdný, jediným zveřejňovaným údajem bude švýcarská peněžní zásoba. Severoamerická seance přinese výsledky indexu výrobní aktivity chicagského Fedu za únor a údaje o prodeji existujících domů v USA. S projevem by měla také vystoupit G. Tumpell-Gugurell z ECB.

0 komentářů: