17 března 2011

Stále převládá nejistota a volatilita

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek na stejných úrovních, jelikož stále převládá nejistota ohledně toho, jaký výsledek bude mít situace ve Fukušimě. Vzhledem k tomu, že v eurozóně nebudou zveřejněna žádná data, očekáváme, že pan Trh bude poměrně volatilní a stane se rukojmím japonské krize.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením akciových trhů o 0,3 procenta níže. Investoři budou jedním okem sledovat vývoj kolem portugalských vládních dluhopisů, které se včera po snížení ratingu Portugalska ze strany agentury Moody’s a po výrazném poklesu poptávky po portugalských dluhopisech se splatností v roce 2012 dostaly znovu pod tlak.

Investoři jsou z posledního vývoje na světových akciových trzích stále zmatení a obávají se, že zemětřesení bude mít na Japonsko tak velký dopad, že by to mohlo zpomalit globální růst. Ano, možná celkové škody dosáhnou dvojnásobku škod způsobených zemětřesením v Kóbe v roce 1995, ale podle toho, jak reálný HDP v průběhu roku 1995 dále rostl, očekáváme, že nyní se japonská ekonomika z tohoto šoku také rychle vzpamatuje a dopad bude jen malý. Japonská ekonomika v současnosti vytváří kolem 8,7 % světového reálného HDP a v roce 2011 se očekává, že poroste tempem 1,5 %, ve srovnání s odhadovaným světovým růstem na úrovni 4,4 %. I kdyby v Japonsku byl po zemětřesení růst nulový, dopad na světový růst bude velmi omezený.

Mnoho analytiků ve svých vystoupeních říká, že nejhorší máme za sebou a že toto je dobrá příležitost k nákupům. Souhlasíme s tím, že tato krize přinese příležitosti, ale nejprve tomu tak bude na vyspělých akciových trzích (USA a Evropa) a teprve později v Japonsku. V podobné situaci v roce 1995 byly japonské akcie pod tlakem směrem dolů po několik měsíců i přesto, že všude jinde akciové trhy prudce rostly.

0 komentářů: