04 března 2011

Prezident ECB J.-C. Trichet uspokojil eurobýky

Komentáře k dění na trhu:


J.-C. Trichet ve čtvrtek při tiskové konferenci po zasedání ECB uspokojil všechny eurobýky, když je téměř ujistil o tom, že zvýšení sazeb na dubnovém zasedání je hotovou věcí, jelikož inflační rizika se zvýšila a vyžadují si ze strany ECB „maximální ostražitost“.

Trichet však upozornil, že tuto zprávu „rozhodně nelze“ brát jako krok v cyklu zvyšování sazeb, čímž naznačil, že duben bude jednorázovou záležitostí a pak nastane pauza k přehodnocení situace. EUR vylétlo na čerstvá maxima roku 2011 těsně pod hladinou 1,40, jelikož trhy již do jeho ceny započítaly 70% pravděpodobnost zvýšení sazeb. Ostatní měny zůstaly do značné míry ve stínu EUR, přičemž GBP se přes noc v důsledku horších údajů o cenách domů a neuspokojivé hodnoty indexu nákupních manažerů ve službách nevedlo moc dobře.

Všechny tyto zprávy podporující posilování EUR částečně kompenzovala americká makrodata. Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti spadl na 368 tis., což je nejméně od července 2008, zatímco index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM vzrostl z 59,4 na 59,7. Index spokojenosti spotřebitelů agentury Bloomberg (dříve spotřebitelská důvěra ABC) si poprvé od dubna 2008 udržel hodnotu nad -40, oproti poslednímu údaji -39,2 nyní zaznamenal -39,3. Wall Street posílil, když ceny ropy klesly o 0,5 %: index DJIA si připsal 1,59 %, S&P 1,72 % a Nasdaq 1,84 %.

Prázdný kalendář dat v Asii a zpráva o zaměstnanosti z USA očekávaná dnes odpoledne zajistily, že asijská seance byla pomalá. Před odpoledním zveřejněním zprávy jsme byli svědky mírného uzavírání pozic a asijské burzy posilovaly v tandemu s včerejším silným růstem Wall Streetu.

Evropské obchodování je také klidné, jediná zveřejněná makrodata představují britské ceny domů Halifax a švédská produkce ve službách. Představitelé ECB budou v přesile: Noyer, Weber, Draghi, Bini Smaghi, Gonzalez-Paramo a Orphanides, ti všichni dnes vystoupí a bez pochyby nevybočí z jestřábí rétoriky ECB. Kromě americké zprávy o zaměstnanosti nás čeká kanadský index nákupních manažerů Ivey a podnikové objednávky z USA, vystoupí/vypovídat budou Janet L. Yellenová a James W. Nelson z Fedu.

Přeji hezký víkend.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: