23 března 2011

Periferie EU opět na pořadu dne

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo Bank


Zdá se, že periferie EU je znovu na pořadu dne (alespoň prozatím), jelikož se hovoří o tom, že rozpuštění portugalského parlamentu je kvůli neschopnosti opozice a vlády dospět k vzájemně přijatelným podmínkám nových úsporných opatření, o kterých se má v parlamentu dnes hlasovat, prakticky nevyhnutelné. Děje se tak v předvečer evropského summitu, který se uskuteční o tomto víkendu a přinese pravděpodobně ještě větší rozruch, neboť v pozadí je také situace v Irsku.

Výsledkem je mírné oslabování EURUSD, ale je těžké rozšifrovat, zda je to skutečná reakce, nebo jen útěšná cenová akce po čerstvém dosažení mnohaměsíčních maxim. Přikláním se k názoru, že v současné době jde spíše o konsolidaci než o cokoli jiného, a pokud jde o tento pár, zůstávám obezřetným býkem. Veškeré dění nad úrovní 1,4000 je konstruktivní pro další pokusy o posílení až k 1,4320. Bariéra na úrovni 1,4250 zůstává sice stále překážkou, ale (v případě, že trh zařadí vyšší stupeň) neměla by být příliš velkým omezením.

Po GBPUSD je stále slušná poptávka, ale vzhledem k celé řadě údajů, které budou ve Velké Británii tento týden zveřejněny a které se většinou týkají nedávných obav z inflace a možného zvýšení úrokových sazeb, bude na tento pár vyvíjen silný tlak, aby se v blízké budoucnosti vzdal většiny svých zisků. Dnes je na programu dne zápis ze zasedání Výboru pro měnovou politiku Bank of England, jakož i návrh rozpočtu na příští rok. Ačkoli se GBPUSD na své cestě vzhůru setkal na úrovni 1,6250 s mírnou rezistencí, měla by se tato úroveň stát v krátkodobém horizontu dvojnásob silnou podporou pro veškeré pokusy o pokles.

Přestože chuť k riziku přes noc očividně ustoupila (přes mé přetrvávající opovržení k této teorii), AUDUSD se drží dobře a prozatím se zdá, že by se mohl pokusit (s trochu větším odhodláním) otestovat hranici 1,0150. Nezdar při prvním pokusu rozhodně neznamená, že by bylo v této věci definitivně rozhodnuto.

Co se týče JPY, tak se našemu pohledu nenaskýtá už žádná další vlna intervence a nic více než oblaka bílého kouře z poškozených jaderných reaktorů. Celkem vzato prozatím můžeme podle mého názoru s jistotou říci, že Bank of Japan dosáhla svého cíle, když nastavila domácí měně krátkodobý až střednědobý strop. Z pohledu USDJPY jsou důležitými čarami v písku úrovně 80,50/30, přičemž stejně důležitá je i psychologická hranice 80,00. Dnešek bude ve znamení úzkých pásem. I nadále jsem pro to zachovat dlouhé pozice v JPY a stejně jako v předchozích případech začít opatrně vstupovat do pozic prostřednictvím ostatních párů, včetně EURJPY a GBPJPY. V tom druhém případě mám již od včerejšího rána otevřenu krátkou pozici.

Jediným bodem na dnešním radaru událostí je zveřejnění údaje o prodeji nových domů v USA během pozdního odpoledne.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: