10 března 2011

Napětí v Libyi i nadále omezuje chuť k riziku

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

10.03.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.cz


Evropské akcie otevřou na nižších úrovních, protože investoři omezují expozici kvůli napětí v Libyi, které nepolevuje a vytlačuje ceny ropy Brent nad 116 USD za barel. S růstem cen ropy se zvětšuje i riziko korekce na akciových trzích.

Futures kontrakty na index FTSE 100 odepsaly před otevřením trhu 0,6 %. Největší pozornost budou dnes trhy věnovat lednové průmyslové a zpracovatelské výrobě ve Velké Británii (09.30 GMT), kde se očekává meziměsíční růst 0,4 a 0,6 % v uvedeném pořadí. V poledne pak guvernér Bank of England Mervyn King oznámí rozhodnutí devítičlenného Výboru pro měnovou politiku (MPC) o hlavní úrokové sazbě. Očekává se, že výbor ponechá hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,5 %, nicméně bude zajímavé zjistit názor MPC na vývoj britské inflace, která v lednu překročila hranici 4 %, přičemž předseda Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet minulý týden prohlásil, že centrální banka zvažuje zvýšení úrokových sazeb, protože se zvýšilo riziko inflace. Takže jak se k inflaci postavíte vy, pane Mervyne Kingu?

Pokud bude i nadále vývoj cen ropy stejný, mohl by se S&P 500 propadnout značně pod hladinu 1 300, o níž všichni hovořili v únoru. Rostoucí ceny ropy jsou normálně spojovány s rostoucí hospodářskou aktivitou, ale takovéto dramatické pohyby v důsledku nabídkového šoku mají na akcie větší dopad. Otázkou pro společnosti zůstává, zda budou schopny přenést rostoucí náklady na energie na spotřebitele dostatečně rychle, aby to nepoškodilo jejich hospodářské výsledky. Domníváme se, že pokud se udrží stávající úroveň cen ropy, hrozí zvýšené nebezpečí revize hospodářských výsledků, což by vyvolalo pokles akcií.

Na sklonku výsledkové sezóny zveřejnila společnost Deutsche Post čistý zisk za čtvrté čtvrtletí ve výši 487 mil. EUR oproti analytiky odhadovaným 336,8 mil. EUR a nárůst dividend v hodnotě 0,65 EUR na akcii. Největší německý výrobce průmyslových plynů, strojírenský koncern Linde, oznámil čistý zisk za čtvrté čtvrtletí ve výši 307 mil. EUR ve srovnání s očekávanými 243,5 mil. EUR, jehož dosáhl díky silné poptávce po plynu v Číně.

Více informací najdete na www.saxobank.cz.

0 komentářů: