14 března 2011

Nálada investorů je kvůli japonskému zemětřesení smíšená

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

Evropské akciové indexy otevřou v pondělí na stejné úrovni vzhledem k tomu, že v Asii po historickém zemětřesení v Japonsku opadla ochota riskovat a ceny surové ropy Brent se stále drží kolem 112 USD za barel.


Futures na index FTSE 100 jsou před začátkem obchodování o 0,3 % níže. Dnešní nejdůležitější událostí je zveřejnění údajů o průmyslové výrobě eurozóny za leden, která by podle očekávání měla meziměsíčně vzrůst o 0,3 %. Tato čísla budou znamením ekonomického oživení v Evropě i toho, jak se zotavují země na periférii Evropy. Vzhledem k nejistotě v Japonsku a pokračujícímu tlaku na energetické trhy zažijí akcie smíšenou obchodní seanci, dobré údaje o průmyslové výrobě eurozóny by mohly o něco zvýšit ochotu riskovat.

V Asii poklesl index Nikkei 225 o 6,4 %, protože investoři stáhli peníze z akcií kvůli nejistotě ohledně konečných škod a dopadu na ekonomiku. V reakci na přírodní katastrofu dodá Bank of Japan nouzově do finančního systému 7 bilionů JPY a rozšíří fond na nákupy aktiv z 5 bilionů JPY na 10 bilionů JPY. Pokud jde o jednotlivé akciové tituly, akcie Tokyo Electric Power Co. se z důvodu nedostatečné poptávky způsobené problémy v atomové elektrárně Fukushima, kde se tato firma snaží zabránit roztavení jednoho z bloků, propadly o 23,6 %.

I přes zničující katastrofu, která Japonsko postihla, a přes utrpení obyvatel pobřežních oblastí se domníváme, že tato nešťastná událost vytvoří příležitosti k nákupu japonských titulů. Vhledem k velmi nízkému ocenění mnoha japonských společností a vzhledem k úsporným opatřením v nich vytvoří v blízké budoucnosti stávající negativní sentiment lákavé příležitosti k nákupu pro dlouhodobé investory, protože v nejbližší budoucnosti se japonské akcie pravděpodobně ve srovnání s tituly z jiných rozvinutých zemí propadnou. Po zemětřesení v Kobe v roce 1995 japonské tituly před opětovným oživením oslabovaly celých 5 měsíců, během kterých ztratily 24 %, protože investoři podcenili celkový rozsah škod a dopad katastrofy na ekonomiku. Tentokrát by se mohl podobný scénář opakovat a akcie by mohly před zotavením několik měsíců oslabovat. Zítra se tomuto tématu budeme ve speciálním příspěvku věnovat podrobněji.

0 komentářů: